Hol vannak a legnagyobb koronavírus gócpontok Louisiana-ban? Élelmiszer-feldolgozó üzemek, bárok vezetik a listát

Hol vannak a legnagyobb koronavírus gócpontok Louisiana-ban? Élelmiszer-feldolgozó üzemek, bárok vezetik a listát

Az USA, több mint 3 millió beteggel, magasan az élen jár az új koronavírus által okozott betegség, a COVID-19 terjedésében, és mind a mai napig növekvő tendenciát figyelhetünk meg az új esetek számában az összes tagállamban. Louisiana államban több száz olyan esetet azonosítottak, amelyek élelmiszer feldolgozó- vagy ipari környezethez, bárokhoz voltak köthetőek.

Az állam Egészségügyi Minisztériuma összesen 135 járványügyi fellángolást azonosított, vagyis olyan gócokat, ahol az új korona vírus csoportos megbetegedéseket eredményezett. Ezek közül a legtöbb – összesen 36 – gócpont bárokhoz volt köthető, amelyek nyomán összesen 393 személy betegedett meg. A legtöbb megbetegedés azonban az élelmiszer feldolgozó üzemekben történt, ahol – bár „csupán” 11 gócot követtek nyomon – 423 megbetegedés történt.

Helyszínek, események

Gócpontok száma

Esetek

Élelmiszer feldolgozás 11 423
Bár 36 393
Ipari környezet 16 117
Egyetem 3 84
Étterem 16 68
Építési terület 3 48
Kaszinó 4 38
Közösségi esemény – Zártkörű 3 38
Irodai környezet 8 36
Esküvő 7 31
Tornaterem/Fitnesszterem 3 26
Hajó/Csónak 1 25
Egyéb munkahely 8 24
Közösségi esemény – Nyilvános 1 24
Gyermek napközi 7 17
Vallási szolgáltatások/események 2 17
Kikapcsolódás 2 10
Kiskereskedelmi környezet 3 8
Tábor 1 5
Összesen 135 1.432

Az összesen leírt 1432 esetből kiemelkedtek még az ipari környezetben történt megbetegedések, ahol összesen 16 gócpont nyomán, 117 fertőzöttet azonosítottak. Az egyetemeken 84 megbetegedés történt, csupán három gócponti fellángolás következtében, míg az éttermekben 16 góc vezetett 68 megbetegedéshez. A fertőzésveszély szempontjából fontos még kiemelnünk az építési területeket, kaszinókat és a magánjellegű, zártkörű közösségi eseményeket, valamint az irodákat és esküvőket is.

Bár már ezek az adatok is igen jelentős esetszámot mutatnak be, valószínűleg alábecsülik az esetek valós arányát, és a valóságban ennél sokkal több eset köthető az adott helyszínekhez és területekhez. Dr. Alex Billioux, az állami Közegészségügyi Hivatal titkárának elmondása alapján ugyanis nehézkes volt az embereket válaszadásra bírni a telefonon történő kontaktkutatások során.  A fertőzött személyek csupán 55%-át sikerült elérni, mivel az állam hiányában volt több ezer ember elérhetőségének.

Az állam továbbra is próbálja betartatni a szigorításokat, ezért ellenőrzéseket tartanak a bárokban és éttermekben, hogy meggyőződjenek róla, hogy azok betartják a korlátozásokat és előírásokat. Bár jelenleg is érvényben van, hogy a különböző intézmények csak 50%-os kapacitással működhetnek, valamint maximum 250 főre kell limitálni az összejöveteleket, John Bel Edwards, Louisiana kormányzója további szigorításokat vezetne be. A kormányzó azt is elmondta, hogy minden szükséges lépést meg fog tenni annak érdekében, hogy elkerüljék a kórházak túlterhelődését. Kijelentését indokolja, hogy a kórházi kezelések száma május közepe óta nem látott mértékben növekedett, hiszen az elmúlt két hétben több mint 50%-os emelkedést figyeltek meg az egész államban.

Az Our Lady of The Lake, Baton Rouge-i kórházban három-négyszeresére nőtt az intenzív osztályon koronavírussal kezelt betegek száma. Dr. Catherine O’Neal, a kórház tisztifőorvosa szerint, most ismét a márciusihoz hasonló az esetek száma, és a növekedés szinte egy pillanat alatt következett be.

Mivel Louisiana-ban jelenleg több mint 250.000 aktív eset van, egyre nagyobb az esélye annak, hogy az emberek megfertőződnek, amikor elhagyják otthonaikat. Billioux ezért arra kérte a lakosokat, hogy jól gondolják meg, hogy hová mennek, figyelembe véve a koronavírus gócpontok számát és a fellángolások volumenét.  A kormányzó pedig kiemelte, hogy a vírus valószínűleg sokkal inkább jelen van most Louisiana-ban, mint eddig bármikor.

Vélemény, hozzászólás?