5 dolog, amit rosszul tudtál az intim higiéniáról

5 dolog, amit rosszul tudtál az intim higiéniáról

Számos olyan rossz szokása van a nőknek, amivel csak ártanak az intim testrészüknek. Ezen szokásokat sorolja fel a cikk és megfelelő ápolásról nyújt felvilágosítást.

1) Az intim higiéniában különösen igaz, hogy a kevesebb több

Nagyon sok nő nem tudja, vagy egyszerűen nem hiszi el, de a hüvely öntisztító. A hüvelynek természetesen savas a kémhatása, ami az ott élő, jótékony baktériumoknak kedvez, a káros kórokozóktól pedig megvéd. Ha mindenféle kemikáliákat, antibakteriális szappanokat, törlőkendőket alkalmaznak, az nagyon könnyen felboríthatja az érzékeny egyensúlyt, ami például kedvez a gombás fertőzés kialakulásának.

Tusfürdő

2) Panaszok esetén nem megoldás a túlzott tisztálkodás

Sok nő beleesik abba a hibába, hogy ha valamilyen panaszt (hüvelyi kellemetlen szagú folyás, viszketés) tapasztal, úgy érzi, hogy ez azért van, mert nem figyelt eléggé magára, és ezért megpróbálja mindenféle kozmetikai termékkel elmulasztani a tüneteket. Pedig a túlzott tisztítás szárítja a bőrt, felborítja az egyensúlyt, és így csak ront a helyzeten, ami egy ördögi körhöz vezet.

3) Az antibiotikum a hüvelyflórára is hat, de a kellemetlen tünetek megelőzhetőek

Szintén sokan nem tudják, de antibiotikum terápia után, illetve közben – ugyanúgy ahogy probiotikumot szedünk, hogy a bélflórát helyreállítsuk – ajánlott egy hüvelyi probiotikumkúrát is végig csinálni. Ezek a készítmények vény nélkül is beszerezhetőek a patikákban. Így könnyedén elkerülhető az antibiotikum kezelés után gyakran tapasztalt gombás fertőzés.

4) Hogyan kellene? Hogyan egészséges?

Az intim higiénia nagyon fontos a külső nemi szervek területén. Az itt található bőr ugyanis sokkal érzékenyebb, ez vékonyságának, illetve a nagy szőrtüszőknek köszönhető, ahova sokkal könnyebben bejutnak a baktériumok. Ezt a területet a brit Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) ajánlása szerint napi egyszer, meleg vízzel, esetleg hipoallergén, savas pH-jú, folyékony tisztító géllel ajánlott tisztítani. Kádfürdő helyett inkább a zuhanyzást válassza.

Kendő

Ezen kívül fontos, hogy kerülje bármilyen parfüm, dezodor, illetve púder használatát az intim területen, mivel ezek könnyen irritálhatják a bőrt. A kellemetlen illatok többsége ugyanis nem is a hüvelyből, hanem a belső combból és a hajlatokból származik. Az egészséges testsúly, illetve a rendszeres testmozgás egyéb, jól ismert jótékony hatásain kívül is segíthet megelőzni a kellemetlen szagokat. Esettanulmányok támasztják alá, hogy az intim törlőkendők összetevőik közt megtalálható, úgynevezett poliaminopropil-biguanid, akár súlyos kontakt bőrgyulladást is okozhat.

5) Intimhigiénia és alsónemű

A neves amerikai Mayo Clinic ajánlásai szerint az a legegészségesebb, ha kerüli a divatos, műszálas alsóneműket, tangákat, és a szűk hálóruházatokat; a legmegfelelőbb, ha fehér, kényelmes pamut alsóneműket választ inkább. Az alsóruházatot a többi ruhától külön, kímélő mosással mossa. Tisztasági betét helyett inkább tampont, vagy intimkelyhet használjon, és ezeket a megfelelő időközönként cserélje.

Női derék

Minden további kérdésével bátran forduljon nőgyógyászához.

A cikkhez használt források:

Mayo Clinic Health System (2016): You don’t need fancy products for good feminine hygiene
Women’s Health (2017): Role of female intimate hygiene in vulvovaginal health: Global hygiene practices and product usage
Wiley Online Library (2014): Contact urticaria syndrome caused by polyaminopropyl biguanide in wipes for intimate hygiene
Cottrell BH. (2010): An updated review of of evidence to discourage douching. MCN: The American Journal of Matern/ Child Nurs . 102–107.

Vélemény, hozzászólás?