5 + 1 Tévhit a sürgősségi fogamzásgátlással kapcsolatban

5 + 1 Tévhit a sürgősségi fogamzásgátlással kapcsolatban

Felmérések szerint Európában a nők 40%-a nem tudja, hogy hogyan működik a sürgősségi fogamzásgátlás. Sajnos jelenleg is rengeteg tévhit él a köztudatban a témával kapcsolatban.

Tévhit 1: Csak egyféle sürgősségi fogamzásgátló módszer létezik

Legelsőként mindenkinek az ún. esemény utáni tabletta jut az eszébe. Azonban ezekből is többféle kapható.

„72 órás” tabletta: a leggyakrabban használt típus 1,5 mg levonogestrel hatóanyagot tartalmaz, mely 70%-kal csökkenti a nem kívánt terhesség bekövetkezésének esélyét, amennyiben az aktus után 3 napon belül alkalmazzák. Hatása, hogy késlelteti az ovulációt, azaz a megérett petesejt kiszabadulását a tüszőből. Összehasonlításképpen ez a hormonmennyiség 20-szorosa annak, mint ami a hosszútávon alkalmazható progeszteron tartalmú fogamzásgátló tablettákban található (0,075 mg)!

„5 napos” tabletta: A másik elterjedt esemény utáni tabletta típus uliprisztál- acetátot tartalmaz, mely az aktus után 5 napon belül (120 óra) használva 85%-kal csökkenti a terhesség esélyét. Hatása kettős, egyrészt módosítja a progeszteron nevű természetes hormon működését (azáltal, hogy a hormon receptorához kötődik), így megakadályozza a petesejtnek a petefészekből való kiszabadulását, másrészt pedig a méhnyálkahártya növekedését is gátolja.

Sokan nem tudják, hogy nem hormonális módszer is létezik a sürgősségi fogamzásgátlásra. A leghatásosabb módszer a méhen belüli, réztartalmú eszközök használata, melyek a védekezés nélküli együttlét után 5 napon belül felhelyezve 99,89%-ban megakadályozzák a nem kívánt terhességet (egyiptomi kutatás szerint mindössze 0,09 %-ban nem hatásos). Egy 2017-ben végzett, az összes sürgősségi fogamzásgátló módszert összehasonlító vizsgálat bebizonyította, hogy ez a ma ismert leghatásosabb módszer. Hátránya, hogy a felhelyezés optimális időpontja a menstruáció utolsó napjaira esik – ekkor a méhszáj még nyitottabb, mint a ciklus többi napján – így a felhelyező orvostól függ, hogy vállalja-e a beavatkozást. Illetve, hogy felhelyezése kizárólag nőgyógyász által történhet, előzetes időpontfoglalást követően.

Tévhit 2: Az együttléttől számított 3 napig alkalmazható

Bár a levonogestrel tartalmúra igaz, hogy 3 napon belül lehet használni, az igazság az, hogy a hatása nem ugyanaz 2 nap elteltével, mint pár órán belül, tehát érdemes a lehető leggyorsabban beszerezni. Az uliprisztál- acetátot tartalmazó tabletta esetén 120 óra áll rendelkezésre és a hatása nem csökken jelentősen az idő előrehaladtával, ez a tabletta a megtermékenyítést is gátolja. A levonogestrelre igaz, hogy nem hatásos, ha bevétele az ún. LH csúcs (luteinizáló hormon, aminek hatására a tüszőből kiszabadul a megtermékenyítésre váró petesejt, ez leggyakrabban a 14. nap körül történik) létrejötte után történik, mivel hatása azon alapszik, hogy akadályozza a luteinizáló hormonszint csúcsának elérését, ezáltal késleltetve a tüszőrepedést, az ovulációt. Tehát az, hogy a tablettákat 72 ill. 120 órán belül ajánlják bevenni, nem azt jelenti, hogy ténylegesen van annyi időnk. Figyelembe kell venni továbbá, hogy elhízott embereknél csökken a hormontartalmú tabletták hatása (ha a testtömeg index 30 vagy a fölötti már 1. fokú elhízásról beszélünk). A réztartalmú méhen belüli eszközöket szintén 120 órán belül kell felhelyezni, mivel ebben az időszakban gátolják a leghatékonyabban a spermiumokat. (Magyarországon viszont jelenleg előzetes időpont nélkül nem vállalják a felhelyezést).

Tévhit 3: Vetélést okoz

Az esemény utáni tabletták képesek megakadályozni a petesejt megtermékenyítését, de nincs hatásuk a már beágyazódott embrióra. Vagyis nem hatásosak, miután a megtermékenyülés, ill. beágyazódás bekövetkezett. A réztartalmú méhen belüli eszközökből felszabaduló rézionok toxikus környezetet teremtenek a spermiumoknak, illetve a már megtermékenyített petesejt beágyazódását is akadályozzák a méhnyálkahártyára kifejtett hatásuk által. Ugyanakkor a már létrejött terhesség esetén az eszköz nem helyezhető fel.  Óriási tévhit, hogy a megtermékenyítés pár percen belül megtörténik. A spermiumok megfelelő környezetben akár 5-6 napig is életképesek lehetnek, így ez idő alatt bármikor létrejöhet a terhesség.

Tévhit 4: Orvosi vény nélkül megvásárolható

Ez az állítás Európában majdnem mindenhol igaz. Bár 2015-ben az Európai Unió tagállamaira bízta e gyógyszerek beszerzésének szabályozását, Magyarország akkor egyedüliként úgy döntött, hogy az esemény utáni tabletták kizárólag orvosi vényre kaphatóak legyenek. (Majd 2017-ben Lengyelország is ismét receptkötelessé tette ezeket a készítményeket).

A hormontartalmú tabletták tehát csak receptre kaphatók, a méhen belüli eszközöket pedig csak nőgyógyász helyezheti fel. Ezért, ha ilyesmire lenne szükségünk elsőként forduljunk orvoshoz!

Itt érdemes említést tennünk a mellékhatásokról, ugyanis a hormontartalmú tabletták bevétele után a következők jelentkezhetnek: hasi fájdalom, görcsök, fejfájás, szédülés, gyengeség, pecsételő vérzés, egyéb vérzészavarok és hányinger, hányás. Fontos észben tartani, hogy amennyiben a bevétel után 2-3 órán belül hányás jelentkezik, a tabletta hatástalan lehet! A réztartalmú méhen belüli eszközök alkalmazása sürgősségi fogamzásgátló módszerként szintén járhat mellékhatásokkal, bár ezek a felhelyezés optimális időpontjától való eltéréshez köthetőek, mint pl. méhszáj tágítása.

Tévhit 5: Az esemény utáni tabletta védelmet nyújt a bevétel utáni együttlétekre is

Ez az állítás feltétlenül téves, sőt! Mivel a sürgősségi fogamzásgátló tabletta hatásmechanizmusa, hogy késlelteti a peteérést, ezért a bevételt követő napokban még nagyobb figyelmet kell fordítani a helyes, hosszú távú védekezésre. Alkalmazásuk után viszont a hosszú távú hormonális készítmények újra szedése vagy elkezdése is veszélyes lehet a gyógyszerkölcsönhatások miatt, ezért ehhez mindenképpen orvosi konzultáció szükséges! A réztartalmú méhen belüli eszközöknél más a helyzet, hiszen a felhelyezés után hosszú távú védelmet nyújtanak (akár 5 évig is). Fontos viszont tudni, hogy a szexuális úton terjedő fertőzésektől egyik sem véd!

Tévhit +1: Hosszú távú módszerként is használható

Ez egyedül a méhen belüli eszközökre igaz. Az esemény utáni tabletta magas hormontartalma miatt semmiképpen sem ajánlott rendszeres használatra. Ha egy ciklus alatt többször is bevesszük, az nagyobb problémákat okozhat hormonháztartásunkban: felboríthatja ciklusunkat, szövődményeként vérzészavarok, gyulladások is megjelenhetnek, májbetegeknek, emlőkarcinómában szenvedőknek, szív-és érrendszeri betegségben szenvedőknek, illetve dohányosoknak pedig egyáltalán nem ajánlott a súlyos trombózis rizikó miatt.

A sürgősségi fogamzásgátlás tehát cseppet sem veszélytelen és nem is a legegyszerűbb módszer. A hormonális tablettákon kívül viszont kevésbé elterjedt, bár sokkal hatásosabb módszerek is léteznek, pl. a réztartalmú méhen belüli eszközök. Fontos, hogy tervezzünk előre és lehetőleg válasszunk hosszú távú, a szervezetünket legkevésbé megterhelő megoldást.

Források: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Vélemény, hozzászólás?