A fogamzásgátló módszerek használatának trendjei világszerte

A fogamzásgátló módszerek használatának trendjei világszerte

A civilizáció kezdete óta az emberek használnak valamilyen fogamzásgátló eszközt, hogy elkerüljék a nem kívánt terhességet. A megfelelő módszerhez való hozzáférés kulcsfontosságú a női egészség és függetlenség szempontjából. A családtervezés hozzájárulhat a női egészség megőrzéséhez, az egészségesebb terhességhez, csökkenti a vetélések és az abortuszok, valamint a csecsemőkori halálozások számát. Több nemzetközi kutatás rámutatott, hogy a fogamzásgátlás a nőket legjobban foglalkoztató téma a női egészség témakörében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1994-ig visszamenő felméréséből kiderült, hogy a világ átlagosan 8,3%-kal lett tudatosabb a fogamzásgátlás tekintetében ezen idő alatt. A legdrámaibb növekedés Afrikában volt mérhető; 56,1%, ugyanakkor továbbra is e kontinens az utolsó a születésszabályozás tekintetében. Óceánia és Észak- Amerika kivételével minden földrészen megfigyelhető a növekedés, ugyanakkor még mindig Észak-Amerikában a legmagasabb a tudatos fogamzásgátlás aránya a világon, csaknem 75%.

Bár ma már mindenki megtalálhatja egyénre szabottan a megfelelő fogamzásgátlási módszert, nemzetközi szinten kimutatható, hogy a nőknek sokszor mégis hiányosak az ismereteik az elérhető lehetőségeikről. A magyar nők esetében a tájékozottsági arány jobb ugyan, de tény, hogy kevésbé használják az új módszereket.

A születésszabályozási módszereket több tengely mentén oszthatjuk fel, például időbeli hatékonyságuk alapján lehet egy fogamzásgátlási módszer hosszútávú, azaz egyszeri beavatkozással évekig (3-5 év) hatékony módszer – ilyen például a hormonális implantátum, valamint a hormonális és hormon mentes méhen belüli eszközök (rövidítésük IUD=intrauterin devices), vagy rövid távú, azaz egyszeri használatú, vagy 1-3 havi ciklusú (óvszer, hormonális tabletta, hüvelygyűrű, fogamzásgátló injekció). A másik szempont mely alapján csoportosíthatjuk a fogamzásgátlási módszereket a fentieken felül az ún. hagyományos (naptár módszer, megszakításos közösülés) módszerek, melyek megbízhatósága erősen megkérdőjelezhető és a végleges módszerek, ez pedig a férfi- (vazektómia, az ondóvezeték végleges elkötése), vagy a női sterilizáció, mely a petevezetékek végleges elkötése.

És akkor lássuk a nemzetközi trendeket

Európában és Afrikában a rövid távú módszerek a legnépszerűbbek,míg a hosszú távú és végleges megoldásokat főként Észak-Amerikában és Ázsiában választják.

Európában a legmagasabb a megszakításos közösülést választók aránya
A fogamzásgátló tabletta a legkedveltebb Nyugat-Európában, Dél-Amerikában, Ausztráliában és néhány afrikai országban. Az óvszer az elsődleges választás az oroszoknál és Kelet-Európában. A női művi meddővé tétel Észak-, és Dél- Amerikában a leggyakoribb. Ha a költségmentes módszereket nézzük Afrikában még mindig elsődleges választás az ún. naptár módszer. Megdöbbentő, hogy a megszakításos közösülés még mindig sok országban dominál Dél-Európában és Ázsiában. A többi kontinenssel összehasonlítva talán meglepő, de Európában a legmagasabb a megszakításos közösülést választók aránya, a párok 7.8%-a választja még mindig ezt a legkevésbé megbízható módszert.

Érdekes tény, hogy a női művi meddővététel uralkodóbb, mint a férfi sterilizáció, holott tanulmányok kimutatták, hogy a férfi vazektómia műtéti sikeressége 30-szor hatékonyabb, illetve 20-szor kevésbé adódnak utólagos komplikációk ebben az esetben, mint a női sterilizációs eljárásoknál.

A WHO korábban említett vizsgálata a házas, illetve párjukkal együtt élő nőket vizsgálta a világon. A nők 36.4% semmilyen fogamzásgátlási eszközt nem használ, míg 63.6%-a alkalmaz valamilyen születésszabályozási módszert;. ezek között is két hosszú távú módszer, a női sterilizáció (19.2%) és az IUD (13.7%)a legelterjedtebb, majd ezeket követi a hormonális fogamzásgátló tabletta. Ezután ugyanolyan arányban választják az óvszert, mint a megszakításos együttlétet.

Az országokat a leghatékonyabb fogamzásgátlási módszer választásának szempontjából rangsorolva Kína és az Egyesült Királyság az elsők, míg Franciaország az utolsó.

A legkevésbé hatékony módszert választók szempontjából Albáni és Szerbia vezeti a listát (európai szinten itt a legmagasabb a terhesség megszakítások száma).

Na de hogy alakul(t) a helyzet itthon?

19. sz. végi fogamzásgátló eszközt reklámozó hirdetésMagyarországon az első fogamzásgátló eszközöket ajánló hirdetések a 19. sz. végén jelentek meg. (Halhólyagot és gumit reklámoztak, bár az áruk miatt a közemberek számára elérhetetlenek voltak.) Ekkor a nők kb. 10%-a élt a módszerrel. Majd 70 évvel később 1958-ban a helyzet továbbra sem sokat változott, a magyar nők 47%-a hagyományos-, vagy nem hatékony módszert alkalmazott;a vezető fogamzásgátlási módszer ekkor a megszakításos közösülés volt (31%). 35 évvel később, 1993-ban a fogamzásgátló tabletta vette át a vezető helyet (52%).

Különösen fontos felhívni a figyelmet, hogy az abortuszon átesett nők 3/4-e (!!) ún. természetes módszerrel, azaz megszakításos közösüléssel és/vagy naptármódszerrel védekezett.

A KSH felmérése szerint itthon a fiatalabb (20-24 éves) korosztályban többen védekeznek, míg a 40-45 éves korosztályban már minden negyedik nőről elmondható,hogy nem használ semmilyen fogamzásgátlási módszert. 2009-ben az elsődleges védekezési módszer az óvszer (36.8%) és a fogamzásgátló tabletta (30.5%) volt, de még mindig sokan választották a természetes módszereket (13.4%). A fogamzásgátló tabletta leginkább a fiatalabb korosztályban népszerű, a 45-50 éves korosztály 1/3-a méhen belüli eszközzel, spirállal védekezik. A felmérésből kiderült továbbá, hogy a magasabb iskolai végzettség és a házasságban élés is pozitív hatással van a tudatos családtervezésre. Az oktatásnak komoly szerepe van a fogamzásgátlási módszer kiválasztásban;a 8. osztályt vagy kevesebbet végzettek hagyatkoznak legmagasabb arányban a természetes módszerekre (mint a megszakításos közösülés és a naptár módszer), ez minden ötödik megkérdezettre volt jellemző, azaz ezen populáció 20%-ára.Az 1993-tól 2009-ig vizsgált időszakban az óvszer használat nőtt a hormonális tabletták rovására. Összehasonlítva több Európai országgal ezt az eredményt tapasztalták Németországban és Ausztriában is. Érdekes tény, hogy Bulgáriában még mindig a megkérdezettek 42%-a (!) használ ún. természetes módszert. Magyarország ebben az összehasonlításban köztes helyet foglal el a nyugati országok és Bulgária között.

A legfrisebb, Millward Brown által készített kutatásban Magyarországgal együtt 8 európai ország (Portugália, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Egyesült Királyság, Svédország, Németország), vett részt, ahol összesen 8000 nőt kérdeztek meg a 15-59 éves korosztályból a fogamzásgátlási szokásaikról. Kiderült, hogy a magyar nők egyharmada semmilyen fogamzásgátló módszert nem használ, illetve a többi országgal összevetve kétszer annyian hagyatkoznak megbízhatatlan módszerekre (13%). Ez azért is jelentős, mivel a megszakításos közösülést választók közül minden 4. nő egy éven belül terhes lesz. A két legelterjedtebb módszer Európában továbbra is az óvszer és a fogamzásgátló tabletta. Itthon, habár kis különbséggel, de az óvszer az első választás, míg a többi országban a hormonális tabletta.

Itthon, habár kis különbséggel, de az óvszer az első választás

Érdekes különbségek Európa és Amerika között

Az európai eredményeket az amerikai adatokkal összevetve kiderült, hogy az amerikai nők a női sterilizációt (25.9%) és a tablettát (25.1%) részesítik előnyben, és ez a tendencia 1982 óta nem változott. Az évtizedek alatt szembetűnő változás az implantátum és az intrauterin (méhen belüli) eszközök tekintetében történt. Ezek használata 6%-ról 14%-ra emelkedett. Óvszert mindössze 15.3%-uk használ. A művi meddővé tételt főleg a gyermekes nők és iskolázatlan fiatal nők választják. Európában valószínűleg azért fordulnak kevesebben a műtéti megoldáshoz, mivel az európai orvosok nem reklámozzák annyira ezt a módszert.

Az amerikai Betegségellenőrzési- és Megelőzési Központ (CDC) felmérése alapján, a nők 60%-a használ valamilyen születésszabályozási módszert. IUD-t (a leghatékonyabb nem végleges megoldás az IUD és az implantátum),és más hosszú távú módszert főleg a 25-35 éves korosztály választ, míg a végleges sterilizációt a 35 év feletti korosztály. Az óvszert a 15-19 évesek választják leginkább. Ami megdöbbentő, hogy a megszakításos közösülést, mint fogamzásgátlási módszert valaha használó nők száma az 1982-ben tapasztalt 25%-ról 60%-ra nőtt. Bár az amerikai nőkről így is elmondható, hogy elsődlegesen a legmegbízhatóbb módszereket választják.

Régi-új, veszélyes trend

A fogamzásgátlás kapcsán egy új hullám kezd kibontakozni a világon, melyre először egy 2017-es ausztrál kutatás hívta fel a figyelmet. A Monash Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy az úgynevezett természetes módszerek, mint naptár módszer és megszakításos közösülés kezdenek újra népszerűvé válni, reneszánszukat élik.

Aggasztó, hogy a megszakításos közösülés kezd újra népszerűvé válni, reneszánszát élik.

2235 ausztrál nőt kérdeztek meg, és azt találták, hogy 15%-uk használ természetes módszert (míg egy korábbi vizsgálat csak 7%-ot mutatott ki). Megdöbbentő volt viszont, hogy az ezt a módszert választók nem az alacsony edukáltságú és vidéki rétegből kerültek ki, hanem éppen ellenkezőleg, a nagyvárosokban élők közül. Dr. Farrel ausztrál nőgyógyász egyre több fiatallal találkozik a praxisában, akik a megszakításos közösüléssel védekeznek. Ő ezt az új trendet az egyre népszerűbb organikus életstílussal kapcsolja össze, aminek következtében az emberek egyre inkább elzárkóznak attól, hogy szintetikus anyagokat vigyenek be a szervezetükbe. Ez azért is aggasztó, mivel ez a módszer 80%-ban nem hatékony, ami éppen az ellenkezője annak, hogy az óvszer 80%-ban nyújt védelmet.

Hol vagyunk most és merre tartunk?

Bár a világon a leggyakrabban választott fogamzásgátlási módszer nagy eltéréseket mutat, az biztos, hogy minden kontinensen egyre fontosabb a tudatos családtervezés. A hatékony fogamzásgátlás több szempontból is fontos: a terhesség megszakítás elkerülése sarkalatos pont, különösképpen, mivel az abortusz jelentős pszichés terhet jelent a nőknek, illetve,akik megbízható fogamzásgátlási módszert használnak, azok az ágyban is magabiztosabbak, és jobb együttlétekről számoltak be. A választást nagyban befolyásolja a nők tájékozottsága és az oktatás, továbbá a nőgyógyászok véleménye. Számos kutatás által kimutatott tény, hogy a férfiak jelentős része nem is tudja,hogy párja milyen módon védekezik, vagy hogy védekezik-e egyáltalán. A nem kívánt terhességek elkerülése mindkét fél számára fontos, a hatékonyság pedig valószínűleg nagyobb, ha mindketten átérzik a fontosságát.

A nyugat-európai országokban és az USA-ban is a méhen belüli eszközök (IUD-k) használata emelkedik. A legújabb fogamzásgátló módszer a rézgyöngy pedig kiküszöböli a régebbi “spirálok” két legfontosabb hibáját, azaz az elmozdulásból adódó gyulladást és azt, hogy csak már szült nők számára volt ajánlott. A világ magas egészségügyi kultúrával rendelkező részein a trend a hormonmentes és mégis biztonságos módszerek előre törése.

Vélemény, hozzászólás?