Az Év Nőgyógyásza 2018 – Dr. Takács Zoltán

Az Év Nőgyógyásza 2018 – Dr. Takács Zoltán

Májusig szavazhattak olvasóink kedvenc nőgyógyászukra. Több száz jelölt közül, elsöprő fölénnyel Dr. Takács Zoltánt, a nyíregyházi Jósa András kórház szülész-nőgyógyász szakorvosát választották meg az év nőgyógyászának. Vele beszélgettünk.

Kérdés: Az ország minden pontjáról érkeztek jelölések. A páciensek téged választottak az év legjobb nőgyógyászának. Mit jelenet számodra ez a díj?  Mit gondolsz miért te kaptad meg annyi jelölt közül?

Dr. Takács Zoltán: A közönségszavazat a legfontosabb számomra. Azt jelenti, hogy jó úton haladok. A szakmai díjak is fontosak, de a legfontosabb annak a hölgynek a véleménye, aki elégedetten távozik akár egy szülés, akár egy nőgyógyászati vizsgálat után. Számomra is nagy és örömteli meglepetés, hogy az országban ilyen sok jó kvalitású és nálam szakmailag akár sokkal jobb kollégák közül én kaptam a díjat. Az emberséget tartom a legfontosabbnak. Minden páciensemmel tegeződő viszonyban vagyok, közvetlen hangulatot próbálok teremteni, főleg a kismamákkal, akikkel 9 hónapon keresztül kapcsolatban vagyok. A nőgyógyászat különösen intim terület, nem lehet távolságtartást belevinni ebbe a kapcsolatba, hanem egy szakmai, de baráti viszonyt kell kialakítani. Úgy gondolom, azt kell nyújtani, amit mi is elvárnánk, ha egy egészségügyi intézménybe kerülnénk, kiszolgáltatott helyzetben. Az emberség a titka mindennek, ami lássuk be, nem is akkora titok.

K.: A facebook oldaladnak több mint 6000 követője van, csak pozitív véleményeket lehet rólad olvasni az interneten. Érezhető, hogy fontos számodra, hogy a szakmát közelebb hozd a páciensekhez, hogy lazíts a hierarchikus orvos-beteg kapcsolaton. Úgy gondolod, hogy ez a hozzáállás javítja a betegellátás színvonalát is?

Dr. T.Z.: Maximálisan. Egy jó szó semmiben sem kerül és máris nyertünk egy olyan orvos-beteg kontaktot, amire lehet építeni. A bizalom kialakítása feltétlenül szükséges. Ha egy nő nőgyógyászati vizsgálatra megy, kitárulkozik, kellemetlen helyzetbe kerül, annak mindig oka van, nem szabad megkérdőjelezni és ezt a feszültséget fel kell oldani. Amikor kezdő orvos voltam azt tapasztaltam, hogy a sürgősségi ambulancián éjszaka az orvos első kérdése a beteg felé: Miért most jött? Miért nem várt reggelig? Ekkor megfogadtam, hogy ha majd önállóan látok el betegeket, sosem fogom számonkérni, hogy miért most jött. Alapvetően a szakma is lazul. A szülészet családbaráttá válik, beengedjük a családokat, apukákat. Nem szabad a félvállról beszélő, magázódó stílust tartani.

Az Év Nőgyógyásza 2018 - Díjátadás

Dr. Takács Zoltánnak a díjat Dr. Virágh Gabriella atadta át a főtámogató, Adexilis Hungary Kft. képviseletében

K.: Mindig is szülész- nőgyógyász szerettél volna lenni?

Dr. T.Z.: Igen. Azért, mert itt az élettel találkozom, 99 %-ban sikerélmény van. Egy meghatározó szakaszban vagyunk jelen a családok életében.

K.: Melyik az a terület, amelyiket a legjobban szereted a szakmádban?

Dr. T.Z.: A szülészet. Itt nem betegeink vannak, hanem kismamáink, akikkel 9 hónapon keresztül kapcsolatban vagyok, együtt dolgozunk.

K.: Van olyan rész, amit nem szeretsz a szakmádban?

Dr. T.Z.: A terhességmegszakítás egy sötét folt. Sajnos, amikor az ember kisorvosként idekerül, be kell állni a sorba és csinálni kell. Terveim között szerepel, hogy a későbbiekben szeretnék ez alól kibújni. A másik oldalról viszont azoknak a hölgyeknek is segítenünk kell, akik ebben kérnek segítséget tőlünk.

K.: A munkahelyeden nemrég adták át a szülőkádat, ami egy merőben új dolog a nyíregyházi kórházban. Mit gondolsz, mi az, ami ahhoz a változáshoz vezetett, hogy most már a szülőnő véleménye is számít?

Dr. T.Z.: Kinyílt a világ, ma már mindenkinek van önálló elképzelése. A szülés élményét nem lehet elvenni a nőktől. Ki vagyok én, hogy jövök ahhoz, hogy belekényszerítsem egy helyzetbe? Ha a kismama eldöntheti, hogy hol vásárolja a babakocsit, azt is eldöntheti, hogy hogyan szüljön.

Dr. Takács Zoltán beszéde

A díjjal járó pénzjutalmat Takács doktor úr a nyíregyházi Egészséges Újszülöttekért Alapítványnak ajánlotta fel, melyből a kórház újszülött ellátáshoz szükséges eszközparkját fejlesztik.

K.: Ha jól tudom, 8 éve praktizálsz, 3 éve szakorvosként. Mik a leggyakoribb nőgyógyászati betegségek, amivel találkozol?

Dr. T.Z.: Amivel leggyakrabban találkozom azok a különböző hüvelyi fertőzések, bakteriális vaginózis. A miómás betegek is sokan vannak. Illetve egyre több az endrometriózisos beteg.

K.: Manapság mik a leggyakoribb fogamzásgátló módszerek? Észrevettél-e valamilyen változást ezen a területen az elmúlt években? A nők nyitottak az új módszerekre?

Dr. T.Z.: Akiknél nincs semmilyen kontraindikáció, leginkább hormontartalmú tablettát ajánlunk, de fölmerülnek méhen belüli eszközök is, pl.: rézgyöngy. Fiatalabb korban még mindig leginkább a fogamzásgátló tabletták a leggyakoribbak, bár látjuk, hogy nem minden fiatal akar fogamzásgátló tablettát szedni, tartanak tőle, hogy szövődményeik lesznek, félnek, hogy elhíznak. Nekünk, orvosoknak az a feladatunk, hogy megfelelő felvilágosítás után támogassuk őket abban, amilyen döntést szeretnének meghozni.

K.: Mit gondolsz összességében a fiatal nőkről, kismamákról? Egészségtudatosabbak? Jobban felelősséget vállalnak saját egészségükért?

Dr. T.Z.: Abszolút ezt tapasztalom. Köszönhetően az internetnek is. Már a rendelőbe is sokszor úgy jönnek, hogy felkészültek, és van konkrét elképzelésük. Rendelkeznek információval esetleges betegségükről, partnerként tudok velük kommunikálni. Sokkal jobban tisztábban vannak a testük működésével kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?