Nem várt terhességek millióit eredményezheti a COVID-19 – mutatják az ENSZ új adatai

Nem várt terhességek millióit eredményezheti a COVID-19 – mutatják az ENSZ új adatai

Bár az új koronavírus, a COVID-19 járvány által okozott károk még csak most kezdenek körvonalazódni, a szakértők szerint a veszteségek rendkívüliek lehetnek.

Egy új kutatás, amely az ENSZ Népesedési Alapja (United Nations Population Fund – UNFPA) vezetésével, és az Avenir Health egészségügyi szervezettel, az egyesült államokbeli Johns Hopkins Egyetemmel és az ausztráliai Victoria Egyetemmel együttműködésben zajlott, a járvány nők életére gyakorolt hatásaira hívja fel a figyelmet. Dr. Natalia Kanem, az ENSZ Népesedési Alapjának ügyvezető igazgatója szerint „ezek az új adatok megmutatják, hogy milyen katasztrofális hatást gyakorolhat a COVID-19 a nőkre és lányokra világszerte.”

Az UNFPA becslései szerint a krízisnek köszönhetően az egekbe szökhet azoknak a nőknek a száma, akiknek nem lesz módja a családtervezésre, illetve nem várt terhességgel, nemi alapú erőszakkal vagy más ártalmas gyakorlatokkal kell szembenézniük. A szervezet hosszú ideje azon dolgozik, hogy a családtervezésben felmerülő kielégítetlen igényeket kiszolgálja, valamint megszüntesse a nemi alapú erőszakot és az olyan ártalmas gyakorlatokat, mint például a női nemi szervek megcsonkítása vagy a gyermekházasság. Ezen túlmenően célul tűzték ki, hogy a megelőzhető – szülés közben bekövetkező – anyai halálozásoknak véget vessenek.

Terhes hölgyA COVID-19 járvány óriási hatást gyakorol a lányokra és nőkre, mivel az egészségügyi ellátórendszerek túlterheltek, az egészségügyi intézmények bezártak vagy csak korlátozottan biztosítják a nők számára szükséges szolgáltatásokat. Ugyanakkor sok nő a vírustól való félelmében kihagyja a fontos orvosi ellenőrzéseket, akkor is, ha azok elérhetőek számukra. Ezen túlmenően az UNFPA partnerei szerint a globális ellátási lánc zavarai a fogamzásgátló eszközök jelentős hiányához vezethetnek. Világszerte, 114 alacsony- és közepes jövedelmű országban, mintegy 450 millió nő használ fogamzásgátló eszközöket. Az UNFPA számításai szerint azonban, amennyiben az egészségügyi szolgáltatásokban fellelhető zavarok továbbra sem szűnnek meg, valamint a lezárások még hat hónapig fennállnak, úgy ezekben az országokban 47 millióan nőnek nem lesz lehetősége hozzáférni a modern fogamzásgátló eszközökhöz. Így az érvényben lévő korlátozások és az egészségügyi ellátás súlyos zavarai együttesen 7 millió nem várt terhességet eredményezhetnek az elkövetkezendő hónapokban. A legsúlyosabb forgatókönyv szerint, amennyiben a fennakadások egy évig is eltartanak, 15 millió nem várt terhesség következhet be az említett nők körében.

A nem várt terhességen túl azonban a nőknek egyéb következményekkel is szembe kell nézniük. A világjárvány ideje alatt a nemi alapú erőszak, ami az ENSZ nemrég közölt hírei alapján máris növekvő tendenciát mutat, várathatóan tovább fog növekedni. Túl azon, hogy az érintett nők a korlátozások következtében hosszabb időre otthonaikban ragadtak bántalmazóik társaságában, a bántalmazott nők megsegítésére szolgáló programok is félbeszakadtak. Fennakadások vannak az erőszak túlélőinek gondozásában is, több helyen például a számukra elérhető menedékek is bezártak.  Ennek következtében a kutatók féléves periódus alatt további 31 millió esettel számolnak, amely háromhavonta újabb 15 millió esettel nőhet a lezárások alatt.

A járvány női nemi szervek megcsonkítása ellen irányuló programokat is érintette, a szakértők becslései szerint a következő évtizedben kétmillió olyan csonkításos eset következhet be, amely egyébként elkerülhető lett volna.  Hasonlóképpen további 13 millió gyermekházasság köttethet meg ebben az évtizedben a járvány által okozott gazdasági visszaesés következtében, mivel a gyermekek kiházasításának egy ismert mozgatórugója a szegénység, valamint a válság félbeszakította az ezen gyakorlat megállítására tett erőfeszítéseket is.

Síró Lány Fekete-Fehér

Az UNFPA – a kormányokkal és már partnerekkel együttműködésben – azt igyekszik elérni, hogy a fogamzó képes korú nők szükségletei prioritást élvezzenek a világjárvány alatt is. A szervezet az egészségügyi ellátórendszerek megerősítésére, és az egészségügyi dolgozók számára elengedhetetlen eszközök beszerzésére és szállítására összepontosít. Valamint a szexuális- és reproduktív egészséghez, és a nemi alapú erőszakhoz kapcsolódó szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítására törekszik, és célul tűzte ki a kockázatokkal kapcsolatos tájékoztatás és a közösségi kötelezettségvállalás elősegítését is. Dr. Kanem, az ENSZ Népesedési Alapjának vezetője szerint „a nők reproduktív egészségét és jogait minden áron meg kell védeni”.

Forrás: 1 2

Vélemény, hozzászólás?