Miért nem hatnak a különböző fogamzásgátló módszerek? A fogamzásgátló módszerek hibái

Miért nem hatnak a különböző fogamzásgátló módszerek? A fogamzásgátló módszerek hibái

Milyen hibákat követhetünk el, milyen problémák fordulhatnak elő a különböző fogamzásgátló módszerek alkalmazása esetén?

A fogamzásgátlás a mai világban – elterjedtségéből fakadóan – már mindennapi beszédtémának számít. Még azok a nők is, akik semmilyen fogamzásgátló módszert nem használnak, tisztában vannak – még ha nem is teljes mértékben – a módszerek sokféleségével. Arról azonban sokszor nem esik szó, hogy milyen hibákat követhetünk el, milyen problémák fordulhatnak elő a különböző módszerek alkalmazása esetén.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk a különböző módszerek hatékonyságáról tipikus használat mellett. Most pedig azt fogjuk megnézni, hogy melyek azok a tényezők, hibák, amelyek befolyásolhatják egy-egy fogamzásgátló módszer hatékonyságát. Mivel az eszközök igen sokfélék, s hatékonyságuk is nagyon különböző lehet, így most csupán a három legmagasabb szintű védelmet nyújtó eszközzel fogunk foglalkozni.

Először is nézzük az óvszert. Közismert, hogy az óvszer sem nyújt 100%-os védelmet, hiszen az anyagból adódó hibák miatt, megfelelő használat mellett is elszakadhat, vagy kilyukadhat. Tökéletes használat mellett 98%-os védelmet biztosít a számunkra, azonban ez a szám már egy apróbb kis hiba miatt és lényegesen lecsökkenhet.

Óvszer

Sajnos nincs mindenki tisztában azzal, hogy ezt a könnyen alkalmazhatónak hitt eszközt milyen sok féle módon lehet rosszul alkalmazni. A használati utasításban leírtakkal ellentétben sokan túl későn helyezik fel, vagy épp túl korán veszik le, pedig az óvszernek az aktus teljes ideje alatt a helyén kell lennie, hogy megfelelő védelmet nyújtson. Szintén gyakori hiba, hogy az óvszer végén nem hagynak helyet, nem szorítják ki a levegőt az óvszerből, illetve helytelenül tekerik fel azt. Nagyon fontos továbbá a síkosító kérdése: sokan nem tudják, hogy kellő nedvesség hiányában az óvszer sérülésének, kilyukadásának nagyobb az esélye, így fontos a síkosító használata. Nem mindegy azonban az sem, hogy milyen típusú terméket használunk, figyelnünk kell arra, hogy a síkosító víz- vagy szilikonbázisú legyen, mivel az olaj alapú síkosítók akár már egy perc alatt is károsíthatják a latex óvszereket. Ezen kívül előfordulhat még, hogy az óvszer kifordítva kerül felhelyezésre, s ezt észlelve a terméket megfordítva újra felhelyezik. Ilyen esetben az első óvszert el kell dobni, és újat használni, hiszen már az előváladékban is lehetnek spermiumok!

Valamint kimutatták, hogy a férfiak több mint 70%-a, illetve a nők több mint 80%-a nem ellenőrzi az óvszert a használat előtt, így nem észlelik az esetleges sérüléseket, szakadást, illetve azt sem, ha az óvszer már lejárt.

Hasonlóképpen – a szintén közismert és elterjedt – hormonális fogamzásgátló tabletták esetén szinte mindenkinek ismerős lehet az a tény, hogy már 1-2 elfelejtett szem is okozhatja a hatás csökkenését, illetve megszűnését. Azonban azt talán már kevesebben tudják, hogy a tabletták folyamatos, rendszeres szedése mellett is előfordulhat, hogy 1-1 szem tabletta nem tudja kifejteni a hatását. Például betegség esetén, ha a tünetek között hányás, vagy hasmenés, esetleg mindkettő előfordul, akkor a bevett tabletta még azelőtt kikerülhet a szervezetből, hogy a hatóanyag felszívódott volna. Ilyenkor – főleg súlyos betegség esetén – sokszor nem is jut eszünkbe, hogy bármi gond lehet a gyógyszerrel.

Fogamzásgáló_tabletta

Emellett problémát okozhatnak még a gyógyszerkölcsönhatások is. Sok nő nem érzi szükségét, vagy nem szeretne háziorvosának, kezelőorvosának beszámolni arról, hogy fogamzásgátló tablettát szed. Pedig ez az információ nagyon fontos lenne abból a szempontból, hogy az orvos az épp szükséges gyógyszerek közül melyiket írhatja fel, melyik gyógyszer hatóanyaga nem befolyásolja a fogamzásgátló tabletta működését. Ugyanis több olyan készítmény is van, amely megzavarja a fogamzásgátló tabletta hatását, ezzel csökkentve a hatékonyságot. Ilyen például néhány étrendkiegészítő, antibiotikumok és véralvadásgátlók, illetve gombás fertőzések elleni készítmények. Nagyon fontos tehát, hogy egyeztessünk az orvosunkkal, valamint mindig olvassuk el a gyógyszerek betegtájékoztatóit!

Ezekkel a módszerekkel szemben, a méhen belüli fogamzásgátló eszközök – akár hormontartalmú, akár réztartalmú eszközről beszélünk –, bár kevésbé elterjedtek, sokkal magasabb fokú védelmet biztosítanak és az esetleges problémák száma is jóval alacsonyabb, bár a hormontartalmú eszközökből folyamatosan szívódnak fel a veszélyes szteroidok! Ezen eszközök közül a legelterjedtebb az ún. „spirál”, amely nevével ellentétben „T” alakú (akárcsak a többi ilyen eszköz), s éppen ez az alak jelenti az egyetlen lehetséges problémaforrást. A behelyezett eszköz ugyanis elmozdulhat a méhen belül, vagy esetleg kilökődhet. Nagyobb gond azonban, hogy a hagyományos spirálok elmozdulásuk esetén gyulladást és végleges meddőséget is okozhatnak.  Ma már vannak olyan újfajta, gömb alakú, hormonmentes, réztartalmú méhen belüli eszközök is, amelyeknél az elmozdulás sem jelent problémát, hiszen gömb alakjából és rugalmasságából fakadóan az eszköz nem sérti a méh falát, így a gyulladásos szövődmények aránya minimális.

Méhen Belüli eszköz

A cikkhez használt források

Vélemény, hozzászólás?