A köhögés a légutak szabaddá tételére szolgáló védekező mechanizmus

A köhögés a légutak szabaddá tételére szolgáló védekező mechanizmus

Nem mindig lehet eldönteni, hogy mi okozza, de vannak azért az egyes típusokra jellemző tünetek.

Váladékcsorgás a garat felé (felső légúti köhögési szindróma)

Lehet száraz vagy nedves a köhögés, amit allergia vagy nátha okoz, irritálja az idegvégződéseket.

A köhögés éjszaka rosszabb, és ha allergia okozza, a szem viszketése és tüsszögés is kísérheti. Ha allergiára gyanakszunk, próbáljuk ki a vény nélkül kapható antihisztaminokat. Ha ez pár héten belül nem segít, keressük fel az orvost.

Asztma

Száraz köhögés, amely zörgő, sípoló hanggal jár. Az asztmások légútjai gyulladtak, ez okozza a nehézlégzést.

Éjszaka vagy testmozgáskor súlyosbodik a köhögés, mellkasi szorítás, légszomj, fáradtságérzet is kísérheti.

Az orvos általában légzésfunkciós vizsgálatot készíttet (spirometria). Kétféle gyógyszerrel szokás az asztmát kezelni: gyorsan ható hörgőtágítókkal, és naponta alkalmazott, az állapotot karbantartó gyógyszerekkel.

Reflux

Száraz, görcsös köhögés. A gyomorsav a nyelőcsőbe kerül, ez a krónikus köhögés második leggyakoribb oka.

Egyéb jellemző tünetek: lefekvéskor vagy evéskor súlyosbodnak a tünetek.

Röntgen és/vagy endoszkópos vizsgálat után a refluxot savkötőkkel, illetve gyomorsav elválasztást csökkentőkkel kezelik.

Hasfájás

COPD

Krónikus, ugató köhögés, sok váladékkal, különösen reggel. A krónikus obstruktív tüdőbetegség idült hörghurutot és tüdőtágulást jelent.

A köhögés a nap előrehaladtával enyhül, de különösen fizikai tevékenység végzésekor légszomj jelentkezhet, előfordulhat tüsszögés, fáradtság, mellkasi nyomás.

Az orvos általában légzésfunkciót vizsgál (spirometria, mellkasröntgen). Kezelése hörgőtágítókkal és belélegzett szteroidokkal történik. Fontos a dohányzás mellőzése. Súlyos esetben oxigénterápiára van szükség.

Gyógyszer mellékhatás

Száraz köhögés. A magas vérnyomás ellen alkalmazott ACE-gátlókat szedők mintegy 20 százalékánál a gyógyszer köhögést okoz, amely a gyógyszer szedésének megkezdését követően néhány héten belül jelentkezik.

Ha a köhögés csak enyhe, lehet, hogy elég másik ACE-gátlóra váltani, de ha erős, jobb teljesen más típusú vérnyomáscsökkentőt kérni az orvostól.

Tüdőgyulladás

A kezdetben száraz köhögéssel pár nap múlva sárgászöld és/vagy piros foltokkal elszínezett váladék ürül.

Egyéb jellemző tünetek: láz, hidegrázás, légzési nehézség, fájdalom a belégzésnél és a köhögésnél.

Az orvos fonendoszkóppal meg tudja állapítani, hogy tüdőgyulladásról van-e szó, de megerősíti a diagnózist a röntgen és laborvizsgálat is. Ha bakteriális eredetű, antibiotikum a kezelés, ha vírusos, csak a pihenés és köhögéscsillapítók, valamint a tyúkhúsleves a terápia.

Orvos vizsgál gyermeket

Szamárköhögés (pertussis)

Erős, ugató köhögés, a végén sípoló belégzéssel. Az 1940-es években bevezetett oltások miatt a betegség igen ritkán fordult elő, napjainkban azonban sajnos fellendülőben van.

Egyéb tünetek: eleinte a megfázásnál tapasztaltakhoz hasonlók, orrdugulás, könnyezés, láz, köhögés, egy hét után azonban a köhögés erősödik.

Laborvizsgálatokkal mutatható ki, kezelése antibiotikumokkal történik.

Vélemény, hozzászólás?