A koleszterinszint az évszakokkal együtt változik

A koleszterinszint az évszakokkal együtt változik

Brazil kutatók szerint a tél beálltával emelkedik a koleszterin szint, tavasszal pedig újra csökken.

Télen vigyázni kell a koleszterin szinttel – mondja dr. Filipe Moura, a campinasi egyetem doktorandusza. Nem világos azonban, tette hozzá, hogy ezek miatt a változások miatt az érintettek kockázatnak vannak-e kitéve a szívroham és a stroke szempontjából. A kép ugyanis összetett, és szintbeli változásokon kívül más tényezők is szerepet játszhatnak.

Az évszakfüggő koleszterinszint változásoknak számos lehetséges oka van, étrendbeli, valamint a testmozgást érintő különbségek és a napsugárzás mennyisége is.

Télen az emberek több kalóriát fogyasztanak, zsírosabban étkeznek, ami hatással lehet a rossz koleszterin szintjére. Télen kevesebbet mozgunk, kevesebb napfény ér bennünket, és a megfázásnak, influenzának is köze lehet a koleszterin értékekhez.

Hölgy McDonalds krumplit eszik

A kutatók több mint 227 ezer résztvevő koleszterinszint adatait gyűjtötték össze, és megállapították, hogy télen az LDL, a rossz koleszterin szintje átlagosan 8 százalékkal, míg nyáron a HDL-é, azaz a jó koleszteriné 9 százalékkal magasabb.

Dr. Moura szerint ezek a különbségek még nagyobbak lehetnek olyan országokban, ahol nagyobb az eltérés a tél és nyár között.

A kutatók azt tervezik, hogy szívbetegeknél is megvizsgálják, vajon ezek a koleszterin szint változások megmutatkoznak-e a szívrohamok számában.

Vélemény, hozzászólás?