A toxikus sokk szindróma

A toxikus sokk szindróma

A toxikus sokk szindróma (TSS) egy ritka, de életveszélyes állapot. Kialakulásában nemcsak a tamponhasználat, hanem a nemrég elterjedt menstruációs kehely viselése is kockázati tényező.

A kifejezést 1978-ban alkották meg. Ekkor a tünetegyüttest akut, lázas megbetegedésként írták le, amely főként 8-17 év közötti gyerekekben fordul elő. 1980-ban kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor is 812 esetben fedeztek fel összefüggést a tamponhasználat és a TSS között. Ekkor a piacról bevonták a fokozott kockázatot jelentő termékeket, így 2016-ban már csak 40 esetről számoltak be az USA-ban.

Melyek a leggyakoribb okozói?

A TSS-t leggyakrabban a Staphylococcusaureus (Staph) által termelt Toxin 1 okozza, de okozhatja a Streptococcus által termelt toxin is. Rizikófaktor a vágás, bőrsérülés, műtéti heg, vírusfertőzés,menstruációs eszközök használata, illetve diafragma használat menstruáció alatt. Nagyon gyorsan progrediáló (gyors lefolyású) betegség, melynek olyan súlyos következményei lehetnek, mint a sokk, veseelégtelenség és halál. Tünetei a következők: hirtelen magas láz, alacsony vérnyomás, magas pulzus, hányás, hasmenés, kiütések főként a tenyéren és a talpon, zavartság, izomfájdalom, fejfájás. A terápia főleg folyadékpótlásból és antibiotikum kúrából áll.

A S. aureus nagyon gyakori baktérium, a felnőttek fele hordozza a bőrén, jelen van a normál hüvelyflórában és a végbélben is. Menstruáció alatt viszont a meleg, nedves környezet, a bomlásnak induló vér kedvez a baktérium elszaporodásának.Amikor koncentrációja eléri a küszöböt, TSS Toxin 1-et kezdenek termelni, ami bejut a véráramba. A toxin szuperantigénként működik és 95 %-ban ez felelős a többszervi elégtelenségért. A halál oka tehát nem közvetlenül a toxin, hanem a szervezet toxinra adott válasza. A nők 80%-a termel ellene antitesteket (így náluk nem okoz semmilyen tünetet). Azonban az antitestek száma a korral növekszik, ezért fordul elő leggyakrabban kamaszoknál. Minden harmadik eset 19 év alatti nőknél fordul elő. Azok pedig, akik átestek már a rajta, 30%-ban újra kialakulhat.

Kik lehetnek érintettek?

Bárki lehet érintett, nők minden korosztályban, férfiak és gyerekek is, bár az esetek 50%-ban menstruáló nőknél írták le, majd kimutatták a helytelen tamponhasználattal való összefüggést. Fokozott rizikót jelentenek a nagy felszívó képességű tamponok, ennek több oka is van. Egyrészt a vagina PH-ja lúgossá válik a menstruáció alatt, másrészt a tampon hosszú ideig tárolja a vért, ami bomlásnak indul, illetve a hüvelyben tartósan jelen lévő idegen anyag megfelelő felületet biztosít a Staph elszaporodásához. Tampon használat során elkerülhetetlenek a hüvelyben okozott mikro hámsérülések, ami pedig elősegíti a termelt toxin véráramba jutását. Ez annál valószínűbb, minél tovább hagyjuk fent a tampont, így a vagina jobban kiszárad és hámja könnyebben sérül.

A toxikus sokk szindrómát legtöbben csak a helytelen tamponhasználatra vezetik vissza, azonban a napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő menstruációs kelyhek használata semmivel sem nyújt nagyobb biztonságot a TSS-el szemben.  A kehely elterjedését annak köszönheti, hogy olcsóbb és kevésbé szennyezi a környezetet, mivel újrafelhasználható. Az első intimtölcsérrel összefüggésben kialakuló toxikus sokk szindrómát egy 37 éves kanadai hölgy kapcsán írták le, aki életében először használta a kelyhet. 10 nappal a használat után a sürgősségi osztályon jelentkezett a következő panaszokkal: 2 napja tartó láz, hasi görcsök, fekete majd sárga hüvelyi folyás és bőrpír.

Szomorú tinédzser

Mit mutatnak a vizsgálatok?

Egy 2018-ban publikált, Lyonban készült kutatás 15 féle, jelenleg is forgalomban lévő menstruációs eszközt vizsgált (11 tampon és 4 intimkehely). Megdöbbentő eredmény volt, hogy míg a kelyhek használati utasítása szerint akár 8 óráig is felhelyezve lehetnek, illetve minden felhelyezés előtt elég csak vízzel leöblíteni, a S. aureus ellenben 8 óra és háromszori leöblítés után is kimutatható volt az intimtölcséren. Tehát használat során nagy eséllyel helyezünk fel fertőzött kelyhet újra és újra. A tanulmány továbbá rávilágított, hogy nincs nagy különbség a kelyhek és tamponok anyaga és a TSS rizikót tekintve, inkább a méret számít, ezért minél kisebb méretű kehely használata javasolt. Dr. Gérard Lina, a Francia Mikrobiológiai Intézet vezetője kiemelte, hogy az intimkelyhek alakjukból és méretükből adódóan több oxigént engednek bejutni a hüvelybe, mint a tamponok, ami szintén kedvez a baktériumok megtelepedésének, amit ezután nehezebb sterilizálni. Ugyanilyen elven a kevert (műanyag és pamut) tamponok tömöttebbek, ezáltal kevesebb levegőt engednek át, mint a csak pamutból készültek.

Milyen óvintézkedéseket tehetünk, hogy elkerüljük?

A TSS mai napig fenyegető állapot. 2016-ban Michiganben 5 esetet jelentettek, az egyik egy híres modell, aki lábát veszítette el toxikus sokk szindróma miatt. Ezért is fontos a következő óvintézkedések betartása! Használj alacsony nedvszívó képességű tampont, ne cseréld túl gyakran, de ne is túl ritkán, az ideális 4-8 óránként. Amikor a menstruáció gyengébb, inkább használj betétet.Ha pedig már egyszer kialakult a tünetegyüttes, soha többet ne használj tampont vagy tölcsért. Ha mindenképpen menstruációs kelyhet szeretnél használni, maximum 6 óráig hagyd bent és szilikon helyett válassz elasztomer anyagból készültet.  A gyártók javaslatával ellentétben pedig nem elég vízzel leöblíteni, hanem lehetőleg forró vízben 5-10 percig főzd is ki. Bár a szindróma viszonylag ritka, ha a következők közül bármelyiket tapasztalod tamponhasználat közben, azonnal fordulj orvoshoz: hirtelen magas láz, ülésből felállva szédülés, hányás, hányinger, leégéshez hasonló kiütés, fejfájás, izomfájdalom.

Forrás:

https://aem.asm.org/content/84/12/e00351-18
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4556184/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29678918
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/toxic-shock-syndrome/symptoms-causes/syc-20355384
https://www.consumerreports.org/women-s-health/menstrual-cups-linked-to-toxic-shock-syndrome/

Vélemény, hozzászólás?