A túlzott izzadás okai

A túlzott izzadás okai

Természetes, hogy melegben vagy fokozott fizikai igénybevétel esetén izzadunk, néha azonban e nélkül is verejtékezünk. Hogy mitől, arról a következőkben lesz szó.

Dühösek vagyunk

Ha dühbe gurulunk, szervezetünkben stresszhormonok szabadulnak fel, amitől megnő a pulzusszám, fölmegy a vérnyomás, emelkedik a testhőmérséklet. Mindez izzadáshoz vezet. A düh néha egészséges érzelmi reakció, gondot csak az okoz, ha rendszeressé válik.

Nyomás alatt

Aki már csúszott életében határidővel vagy elakadt a szava nagyobb hallgatóság előtt, az tudja, hogy a stressz, a szorongás és a zavar alaposan meg tudja izzasztani az embert. A stressz különösen a tenyér és a talp verejtékmirigyeire hat, a nyirkos tenyér még csak fokozza a zavart és a szorongást.

Feszült hölgy

Kávé

A kávé kétféleképpen hat az izzadásra. A koffein egyfelől stimulálja a központi idegrendszert, ami aktiválja a verejtékmirigyeket, és a forró vagy meleg folyadék is izzaszt.

Fűszeres ételek

Az erős, csípős ételek becsapják a szervezetünket, azokat az idegi receptorokat ingerlik, amelyek a hőre is reagálnak, ezért ül ki a verejték az arcunkra, például egy csípős leves fogyasztásakor.

Túlzott alkoholfogyasztás

Rögtön meg tudjuk mondani valakiről, hogy már alaposan a pohár fenekére nézett, mert nemcsak bizonytalanul áll a lábán és összemossa a szavakat, de vörös az arca és verejtékezik. Az izzadás az alkohol értágító hatásának tulajdonítható.

Lány koktélt iszik

Dohányzás

Újabb ok arra, ha eddig még nem tettük volna meg, hogy abbahagyjuk a dohányzást. A nikotin hatására acetilkolint választ ki a szervezetünk, s ez stimulálja a verejtékmirigyeket. Szapora lesz a pulzus, emelkedik a vérnyomás és a testhőmérséklet. A nikotinmegvonás is fokozott verejtékezéssel jár.

Már megint itt van, a szerelem

Úgy érezzük, elveszítettük a fejünket, ám a szerelem valójában az agyban kezdődik, amikor kiszabadulnak az adrenalinszerű vegyi anyagok. A kémia a felelős a szívdobogásért, az izzadt tenyérért és a szerelem többi árulkodó jeléért.

Várandósság

A szervezetben a várandósság alatt kibocsájtott hormonok és a fokozott anyagcsere fokozza a hőérzetet és aktivizálja a verejtékmirigyeket. Fogyasszon a terhes nő elég folyadékot. A baba megérkezése után néhány hétig még többet izzad a kismama, mert ilyenkor távozik a terhesség alatt tárolt folyadéktöbblet.

Várandós hölgy

Láz

A testhőmérséklet betegségben azért emelkedik meg, hogy a kórokozók számára ellenséges környezetet teremtsen. Amikor lemegy a láz, izzadni kezdünk, ez is elősegíti a test lehűtését.

Menopauza

A csökkenő ösztrogénszint a szervezet hő központjára, a hipotalamuszra hat. Mindegy, milyen hideg van kint, a változó korban levő nőnek hőhullámai vannak, kitágulnak az erek, és maximális fokozatra kapcsolnak a verejtékmirigyek.

Angina és más betegségek

A verejtékezés az angina, illetve a szívinfarktus velejárója is lehet. A fertőzések, a diabétesz és a pajzsmirigy túlműködés is verejtékezést okozhat.

Egyes gyógyszerek mellékhatása

Több gyógyszer mellékhatása a fokozott verejtékezés, ilyenek az antidepresszánsok, a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), a vérnyomáscsökkentők, néhány diabétesz elleni gyógyszer, valamint a rák kezelésére alkalmazott szerek. Ha az izzadás túlságosan erős, beszéljük meg az orvossal az esetleges gyógyszercserét vagy az adagolás megváltoztatását.

Vélemény, hozzászólás?