Hormonok és a testsúly

Hormonok és a testsúly

A nők körében állandó téma a testsúly. A decemberi ünnepi étkezések után talán azokat is foglalkoztat a súlyuk, akik amúgy nem számolgatják egész évben a kalóriákat. Januárban az internetet elárasztják a fogyókúrás tippek és edzőtermi ajánlatok. Amikor fogyni szeretnénk, nemcsak a megfelelő étkezésre és testmozgásra kell odafigyelnünk. Fontos tudnunk, hogy hormonjaink is egyensúlyban vannak e, ugyanis könnyen lehet, hogy sikertelenségnek hormonális oka van.

Összegyűjtöttük azt a 10 legfontosabb hormont, mely a testsúly szabályozásáért felelős.

 1. Pajzsmirigyhormonok (T3, T4,)

Többek között részt vesznek a metabolizmus, növekedés, szívritmus szabályozásában.  A pajzsmirigy alulműködése testsúlynövekedéssel jár, ami nem annyira látványos, mint fordított esetben a testsúly csökkenés, pajzsmirigy alulműködés esetén. A testsúlynövekedés oka viszont nem a lerakódott zsír miatt, hanem a víz és só visszatartás alakul ki. Ha 2-5 kg meghaladó súlytöbbletet tapasztalunk, akkor viszont gyakran nem pajzsmirigy probléma áll a háttérben.

 1. Inzulin

Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, a vércukorszintért és zsírraktározásért felelős. Segít a glükóz sejtekhez való szállításában ahol energiaforrásként hasznosul vagy zsírként raktározódik. Többek között az egészségtelen táplálkozás hosszú távon inzulinrezisztenciát okoz, ami pedig a hosszan tartó magas inzulin szint által elhízáshoz, végső soron pedig metabolikus szindrómához és 2-es típusú diabeteshez vezethet.

 1. Leptin

Normális esetben a leptin az étvágyat szabályozza és a telítettség érzését küldi az agynak. A leptin a zsírsejtekből szabadul fel. A helytelen táplálkozással egyre több zsír raktározódik, melyből egyre több leptin szabadul fel, ezért egy idő után a testünk érzéketlen lesz a leptinre és az agyunk nem kap többé stop jelet az evésre.

Mini Burger

 1. Ghrelin

Ellenkező hatású a leptinnel, éhséget szabályzó hormon. Az üres gyomor termeli és jelet küld az agynak, hogy ennünk kell, illetve serkenti a zsírraktározást. A vérben magas szintje evésre késztet, ezért érdemes kerülni a koplalást. Elhízott emberek érzékenyebbek a ghrelinre.

 1. Kortizol

Stresszhormonnak is nevezik, ugyanis stresszhelyzetben szabadul fel. Az energiaháztartást szabályozza az által, hogy zsírt és glükózt szabadít fel a raktárakból. Ha szintje tartósan magas, a szervezet nem tudja felhasználni és ez elhízáshoz vezet.

 1. Melatonin

A sötétben termelődik és az alvás- ébrenlét szabályozásért felelős. Ha nem alszunk eleget, esetleg nem sötétben tesszük, a melatonin egyensúly felborul és ez elhízáshoz vezet. Szezonális elhízás ezért figyelhető meg télen.

Betakarózva Alszik

 1. Glükokortikoidok

Fokozzák a zsír és fehérje lebontást, de csökkentik a cukor, mint energiaforrás felhasználását. Ez megemeli a vércukorszintet, ami végső soron inzulinrezisztenciához és elhízáshoz vezet.

 1. Tesztoszteron

A nőkben tesztoszteron a petefészekben termelődik és segít a zsírok égetésében és izommá alakításában. Stressz hatására szintje csökken, ami zsírraktározással jár.

 1. Ösztrogének

A túl magas és túl alacsony ösztrogén szint is vezethet elhízáshoz. Amikor a szervezetben túl magas az ösztrogén az inzulintermelő sejtek stressz állapotba kerülnek, ami inzulin rezisztenciához, majd elhízáshoz vezet. Továbbá a teltségérzetre is hatással van. Amikor pedig az ösztrogén szint alacsony (általában menopausa előtt), a szervezet egy másik ösztrogénforráshoz, a zsírsejtekhez fordul. A zsírraktárak növekednek, hogy pótolják az ösztrogént.

Sok nő panaszkodik hízásra a fogamzásgátló tabletta szedése során. Egy amerikai tanulmány, mely 703 nő bevonásával készült kimutatta, hogy a testsúly nem változik számottevően, viszont a testzsír százalék a zsír irányába tolódik el. Ha mégis bekövetkezik testsúlynövekedés, akkor három formáról beszélhetünk.

 • A szedés első hónapjában jelentkező növekedés a hormonális tabletta vízvisszatartó hatásának következménye. (3 kg-nál kevesebb)
 • A szedés első 12 hónapjában jelentkező nőies, „körte típusú” elhízás a csípőn, faron, melleken alakul ki és az ösztrogénnel szembeni túlzott érzékenység, illetve az ösztrogén zsírépítő hatása okozza.
 • Az első év után tapasztalható növekedés vállon, hason, izmokon a progesztinek testépítő hatása miatt lehetséges. „Alma típusú hízás”.
 1. Progeszteron

Az ösztrogén- progeszteron egyensúly megtartása fontos a szervezet szempontjából. Ha ez az ösztrogén irányába tolódik az előbb említett módon okozhat elhízást. Vizsgálatok alátámasztották, hogy csak progeszterin tartalmú fogamzásgátló tabletták (úgynevezett minipillek) illetve fogamzásgátló injekció használata során 5%-os testsúlynövekedés tapasztalható a használat első 6 hónapjában.

Nem mindenkinek ugyanaz a fogamzásgátló tabletta válik be, lehetséges, hogy akár több készítményt is kipróbálunk, mire megtaláljuk az igazit. Ha viszont nem akarsz sokáig keresgélni és a mellékhatások között egyensúlyozni, biztonságos, hormonmentes készítmények is rendelkezésre állnak.

Vélemény, hozzászólás?