Menstruációs problémák és megoldásuk

Menstruációs problémák és megoldásuk

Nők milliói teszik fel a kérdést maguknak, majd orvosuknak, ha rendszertelen, elhúzódó, fájdalmas a menstruációjuk. Ez vajon normális, vagy valami bajom van? Az alábbiak segítenek eligazodni a kételyek között, és megoldásokat is kínálnak.

Pecsételő vérzés

A kisdózisú fogamzásgátlók szedése esetén gyakran előfordul, és az esetek túlnyomó többségében nincs ok aggodalomra. A tablettát nem szedő nőknél esetleg ovulációkor jelentkezik az ösztrogénszint változásai miatt. Okozhatja polip is, amit a magas ösztrogénszint idéz elő. Sok nő nem is tudja, hogy polipja van, a méhnyakon jelentkező polipok azonban szeretkezés után okozhatnak vérzést.

Mi a teendő?

Ha tablettát szedünk és a pecsételő vérzés nem múlik el néhány hónapon belül, kérjünk magasabb dózisú tablettát. A polipot el lehet távolítani, hogy megtudjuk, nincs-e köztük rosszindulatú, bár ez 50 éves kor alatt ritkán fordul elő. Ha a pecsételő vérzés szeretkezés után jelentkezik, keressük fel az orvost.

Erős vérzés

Ilyenkor nem csak az a gond, hogy sokat kell költenünk betétre vagy tamponra. Ha naponta ötnél többször kell ezeket cserélni, akkor az erős vérzés valamilyen elváltozás jele lehet. A mióma, ez a jóindulatú daganat a méh falán helyezkedik el, a kor előrehaladtával gyakoribb. A fehér nők 30-40 százalékát érinti, de nem minden esetben okoz vérzést, néha fájdalommal járhat, vagy nyomhatja a hólyagot, végbelet. Ritkán véralvadási nehézség (Von Willebrand-betegség) is okozhat erős menstruációs vérzést.

Mi a teendő?

Ha kibírjuk az erősebb vérzést a menopauzáig, a mióma ilyenkor általában összezsugorodik, mert csökken a szervezet ösztrogénszintje. A miómát el lehet távolítani ultrahangos műtéttel, embolizációval vagy a méhhel együtt. Valamennyi kezelési mód mellett és ellen is szólnak érvek. A véralvadási problémákra gyógyszeres kezelés ajánlott.

Gyógyszert bevesz

Enyhe vérzés

Az alacsony hatóanyagú kombinált vagy csak progeszteront tartalmazó tabletták okozhatják. Ha ilyeneket nem szedünk, és mégis enyhe a vérzés, lehet, hogy a pajzsmirigy vagy a hipofízis hormonjainak egyensúlya borult fel. Okozhatja a méh elváltozása, vagy a sértetlen szűzhártya, amikor a menstruációs vér nem tud távozni.

Mi a teendő?

Ha a tabletta miatt lenne csekély a vérzés, és ez zavar minket (ami nem valószínű), próbáljunk ki másik tablettát. Ha pajzsmirigy-rendellenesség van a háttérben, gyógyszeres kezelés a megoldás, a nőgyógyász ilyenkor endokrinológushoz utal. Az anatómiai rendellenességek korrekciós műtétet igényelnek.

Szabálytalan ciklus

Ha kimarad egy vérzés, annak oka a terhesség vagy a menopauza. Ha még nem vagyunk a változó korban, és megbízható fogamzásgátlást alkalmazunk, vagy tudjuk, hogy nem állhat fenn terhesség, még végtelen sok lehetőség marad. A szabálytalan időközönként jelentkező vérzés oka lehet a perimenopauza, ami általában öt évvel előzi meg a menopauzát. Erre lehet gyanakodni, ha a szabálytalan vérzést hőhullámok, alvászavarok, szorongás vagy hangulatváltozás kísérik.

Amennyiben nem erről van szó, okozhatja stressz, nagymértékű fogyás vagy hízás. Beavatkoznak a ciklusba a központi idegrendszerre ható gyógyszerek, például az antidepresszánsok is. Az endokrin betegségek, például a pajzsmirigy betegségek vagy a policisztás ovárium szindróma szintén rendszertelenné tehetik a menstruációt, csakúgy, mint a szívbetegség és a diabétesz kockázati tényezője, a metabolikus szindróma.

Mi a teendő?

Ha a változás hirtelen következik be, ne várjunk tovább három hónapnál, hogy felkeressük nőgyógyászunkat. A kellemetlen kísérő jelenségek elkerülésére aludjunk hűvösebb szobában, öltözzünk rétegesen, és mozogjunk eleget a stressz csökkentésére. Hormonterápia is segíthet.

Réteges öltözködés

Görcsök

A görcsök oka általában a prosztaglandin, mely a méhben termelődik, hogy elősegítse a menstruáció alatt a méhnyálkahártya leválását. Ha a görcsök nagyon erősek, a nők 7-10 százalékánál endometriózis lehet az ok.

Mi a teendő?

Az ibuprofen, naproxen vagy az aszpirin csökkenti a prosztaglandin termelését, ezáltal a fájdalmat is. Van, akinek az acetaminofenek használnak. Valamennyi prosztaglandin-gátlótól erősödhet a vérzés, de ezt sokan vállalják, mint a görcsöket. A gyógyszert ajánlatos még a menstruáció jelentkezése előtt bevenni. Endometriózis esetén hormonkezelés, esetleg műtéti megoldás javasolt.

Ha kimarad a vérzés

Ha nem jöhetnek szóba hormonális problémák vagy más betegség, akkor lehet, hogy terhesség az ok. Vannak, akinek a hosszú ciklusa egybeesik az ovuláció kezdetével, ami azt jelenti, hogy termékenyek a menstruáció alatt is. Előfordul terhesség a perimenopauza időszakában is.

Mi a teendő?

Ha el akarjuk kerülni a terhességet, mindig védekezzünk. Ha mégis óvatlanok voltunk, alkalmazzunk sürgősségi fogamzásgátlást.

Forrás: Informed.hu

Mennyire találta hasznosnak a cikket? Értékelje!

[yasr_visitor_votes size=”medium”]

Vélemény, hozzászólás?