Mindenható víz

Mindenható víz

A víz létszükségletünk. Az ásványvízből értékes ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez jutunk. A víz azonban ennél sokkal többre képes: sugárzóvá és széppé varázsol, elűzi a fáradtságot, ráadásul kalóriamentes.

Fáradt, sápadt, kimerült, erőtlen? Pedig épp most van itt a vitalitás ideje. A hosszú sötétség és a friss, létfontosságú anyagokban szűkölködő táplálék deficitet hagyott maga után. A tél során felszedett kilóktól és az otthon üléstől meg kell szabadulnunk, a hiányt pedig ásványi anyagokkal és nyomelemekkel kell kiegyenlítenünk. Ehhez bőséges folyadékra van szükségünk. Naponta legalább két liter ásványvizet ajánlatos inni, hiszen anyagcserénknek a lebontó és felépítő folyamatokhoz elegendő mennyiségű vízre van szüksége.

Hölgy vizet iszik mosolyogva

SZÉPSÉGELIXÍR

A folyadékhiány először a bőrön mutatkozik. A szervezetünk elsősorban a legfontosabb szervek, a vér és a létfontosságú anyagcsere-folyamatok ellátásáról gondoskodik, a bőr csak másodlagos. Víz hiányában kiszárad, kicsiny ráncok képződnek rajta, a benne lejátszódó anyagcsere-folyamatok lelassulnak. Még a hidratálókrémek sem kompenzálják teljesen a hatást, mert nem szívódnak fel maradéktalanul. Mélyebb rétegeibe pedig kívülről egyáltalán nem tud behatolni a víz. Csak a belső folyadékbeviteltől lesz a bőr rózsás és rugalmas. A szél, az iroda száraz levegője vagy a hőség a bőrön keresztül folyadékveszteséget okoz. Naponta két és fél liter folyadékot kell pótolni. A légkondicionáló párologtató hatása is akár egyliternyi folyadékot kiszívhat belőlünk!

KALÓRIASZEGÉNY ÉHSÉGCSILLAPÍTÓ

Szervezetünkből a naponta leadott folyadékkal együtt ásványi anyagok is veszendőbe mennek, melyekre az anyagcsere-folyamatokhoz égetően szükségünk van. A raktárak feltöltéséhez az ásványvíz az ideális, mely a folyadékkal együtt értékes ásványi anyagokat és nyomelemeket szolgáltat, jól hasznosítható formában, ráadásul kalóriák nélkül. Egy diéta során a táplálék mellett az ásványvíz optimalizálhatja az ásványianyag-ellátást és kiegyenlíti a veszteségeket. Mohó vágy sem tör ránk a természetesen nem éppen kalóriaszegény finomságok után, és a kísértés miatti frusztrációtól is megszabadulunk. Az egészséges fogyást naponta 3,5-4 liter ásványvízzel segíthetjük elő

Pohár víz kilöttyen

Miért kell a diéta alatt kétszerannyit inni, mint máskor? 

Ha keveset eszünk, hiányzik az a folyadékmennyiség, amit egyébként az élelmiszerekből vesz fel szervezetünk. A bőséges folyadékbevitelre a tökéletes salaktalanítás miatt van szükség. A bőr kisimul, a kötőszövet feszessé válik. Az ásványvíz még az étvágyat is csillapítja, hiszen a gyomor kismértékben, de folyamatosan  telve van. Az étkezések előtt negyed órával kis kortyokban igyunk meg egy pohár ásványvizet, ez az éhséget csillapítja.

MELYIK VÍZ A MEGFELELŐ?

Minden ásványvíz különböző fajtájú talajokon folyik keresztül, emiatt ízük és ásványianyag-tartalmuk is eltérő. Próbáljunk ki többfélét.

Reggelente igyunk szén-dioxidban dús ásványvizet! A szén-dioxid serkenti a légzést, s egy pohárka víz mindjárt a felkelés után az emésztést is lendületbe hozza. Az ásványvízben található szén-dioxid ráadásul a száj nyálkahártyájának vérellátását fokozza, és rögtön felfrissültnek érezzük magunkat. Ha erős, válasszunk kisebb szén-dioxid-tartalmú ásványvizet.

TIPPEK

  • Igyunk meg naponta legalább 1 liter ásványvizet, ezáltal a folyadékszükséglet felét fedezzük.
  • Evés előtt egy nagy pohár ásványvíz egy kis citromlével frissítő hatású, és lendületbe hozza a keringést.
  • A felkelést követően igyunk szén-dioxid-tartalmú ásványvizet. Serkenti az emésztést.
  • Keverjünk össze gyümölcslevet 1:3 arányban ásványvízzel.
  • Szaunázás előtt és után álljunk a mérlegre. a A súlykülönbséget ásványvízzel pótoljuk. Így a “mozgósított” salakanyagok könnyebben elszállítódnak.
  • Étkezéshez igyunk szén-dioxid-tartalmú vizet. Ez megnyitja a szájpadlás és a nyelv ízlelőbimbóit, így sokoldalúbb aromát érzünk.
  • Az ásványvíz a streszszen is segít. A bőséges magnézium és kálium erősíti az idegeket, mozgásba hozza a védekezőrendszert és a szervezet raktárait.
  • Akkor is igyunk, ha nem vagyunk szomjasak! Jól látható helyre állítsuk az üveget, s naponta ötször igyunk egy pohárral.

A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.

Vélemény, hozzászólás?