Őszintén az orgazmusról

Őszintén az orgazmusról

Egy 1989-es filmben még sokkoló volt, amikor Meg Ryan tettette az orgazmusát. A téma ma már nem jelent újdonságot, sőt. A Szex és New York Samantháját elnézve az átlagos nő azt hiheti, vele valami baj van.

Vagy Samanthával van baj? Sokan már nem is tudják biztosan, mi is a „helyes”. Az igazság az, hogy négy nő közül csak egynek van rendszeresen orgazmusa szeretkezés közben, a nők egyharmadának pedig soha sem. Ez megnyugtató lehet – vagy éppen elkeserítő? És mi egyáltalán az egészséges, a normális ezen a téren?

Valaha az „igazi férfi” csak a saját gyönyörével törődött, és egyáltalán nem vett tudomást a nő kielégítéséről, de ma már nem így van, hiszen az nem lehet kérdés, hogy az orgazmus az egészséges szexuális élet része.

Sok a félreértés ezen a téren, állítják a szakemberek, még most is, amikor a női orgazmust a média is fontosnak tartja. A nők felépítése más, mint a férfiaké, ami ugye, nem meglepő? Vannak, akik szeretkezés közben képtelenek eljutni a csúcsra, csak orálisan, vagy érintés útján. Ezek a nők azt hiszik, hogy velük valami nincs rendben, pedig a nők 70 százaléka nem jut el az orgazmusig az aktus során, hanem csak a csikló izgatása juttatja el a kielégülésig. A megfelelő testhelyzet megválasztásával ez elérhető, de sok időre és türelemre van szükség. Egyes esetekben vibrátor alkalmazása is ajánlatos lehet.

Az sem titok, hogy egyes nőket néha az orgazmus nélküli szex is kielégüléssel tölt el. Az orgazmus nem feltétlenül jelenti a csúcsot minden nő számára. Az elfogadott modell azt sugallja, hogy ha nincs orgazmus, nem sikerült az együttlét, de nem kell feltétlenül orgazmus ahhoz, hogy valaki kielégüljön. Sok mindentől függ az is, milyen intenzív lesz az orgazmus. A cél az, hogy mindenki megtalálja, ami jó neki.

Szerelmes pár egymás szemébe néz a takaró alatt

Nem csak a média sugallja, hogy a nőknek feltétlenül el kell jutniuk az orgazmusig. Sokszor a mégoly jó szándékú partner követi el a hibát azzal, hogy mintegy kényszeríti partnerét, legyen jó neki vele. A stressz, a megfelelni akarás viszont épp az ellenkező eredményhez vezet, és akkor kialakulhat az ördögi kör. A nő tetteti az orgazmusát, hogy megfeleljen partnerének, a férfi pedig minden újabb kapcsolatban azzal indíthat: „Eddig minden nő, akivel együtt voltam, eljutott a csúcsra, akkor talán veled lehet a baj.”

A szexológusok szerint az egészséges nemi életben a legfontosabb, hogy mindent meg tudjunk beszélni partnerünkkel. Fontos az önbecsülés is. Sokak szerint az orgazmus nem a nő lába közt, hanem a fejében dől el. Ha nincs meg a megfelelő intimitás a partnerrel, vagy ha valaki nincs megelégedve magával, ne várjon orgazmust sem.

Vélemény, hozzászólás?