Tények és tévhitek a hüvelyflóráról

Tények és tévhitek a hüvelyflóráról

A 21. századi nő számára minden elérhető az intim higiéniához. A reklámokat és drogériák polcait elárasztják az illatos termékek, lemosók, kendők, sprayk, probiotikumok, irrigátorok. Mind arra sarkallnak, minél többet törődjünk az intim terület tisztításával, a nőgyógyászati várókban mégis minden második nő hüvelyváladékozási panasszal érkezik. Mi ennek az oka? Mit tegyünk, vagy ne tegyünk az egészséges hüvelyflóráért?

Az egészséges hüvelyben több mikroorganizmus, gomba, baktérium található, egyensúlyi állapotban. Ez az egyensúly azt jelenti, hogy a Lactobacillusok vannak túlsúlyban (Döderlein flóra), amelyek tejsavat termelnek. Ennek feltétele, hogy a hüvely hámsejtjeiből glikogén szabadul fel (megfelelő hormonális háttér mellett), melyet egyedül a Lactobacillus képes átalakítani tejsavvá, ezáltal létrehozva a savas közeget. A káros baktériumok és gombák ugyan jelen vannak az egészséges hüvelyflórában is, de nem tudnak elszaporodni. Egyrészt, mivel a savas közeg nem engedi, másrészt a korlátozott tápanyagot, a glikogént a nagyszámú tejsav baktériumok elfogyasztják előlük.

Ez egy nagyszerűen kifejlődött, önvédelmi rendszer, de sérülékeny is.  A szabálytalan, alacsonyabb hormon szint rontja a hüvelyhám kifejlődését, ezáltal csökken a glikogén szint, ami csökkenti a tejsavbaktériumok számát. A lúgos környezet pedig kedvez a kórokozók elszaporodásának. Ezt eredményezheti például a hormonális fogamzásgátlás. Ekkor a petefészek nem termel hormont, hanem mesterséges hormont juttatunk a szervezetbe, ami kevesebb, mint amit normál esetben a petefészek juttatna a véráramba. Más hormonszegény állapotok, mint a szoptatás, menopauza ugyanilyen elven vezethetnek hüvelyi fertőzéshez. Egy 153 nőt vizsgáló olasz kutatás kimutatta, hogy a visszatérő gombás fertőzés gyakrabban fordul elő orális fogamzásgátlót használók körében.

antibiotikum

Az antibiotikumok szintén veszélyesek a hüvely ellenálló képességére. A sokszor indokolatlanul használt antibiotikumok a gombákra nem hatnak, de sajnos elsőként pusztítják ki a Lactobacillusokat. Általában az antibiotikum kúra végén a beteg azonnal megjelenik a nőgyógyásznál hüvelyváladékozási tünetekkel. Az antibiotikum szedést követően érdemes néhány napig tejsav baktériumot tartalmazó hüvelykapszulát alkalmazni. Hormonszegény állapotokban heti 1-2x megelőzésre használva pedig kifejezetten hasznosak ezek a probiotikus készítmények. A nőgyógyász felhívja a figyelmet arra, hogy bár hasonló baktériumok a joghurtokban is találhatók, a leghatékonyabb a hüvelyi kapszulák alkalmazása. (Viszont joghurtba mártott tampont eszünkbe se jusson a hüvelyben alkalmazni, mivel a benne lévő cukorral csak fokozzuk a kártékony baktériumok elszaporodását! )

A fertőzésekre hajlamosít a nem megfelelő, illetve túlzott intim tisztálkodás. Fontos hangsúlyozni, hogy a hüvelyfolyás nem kóros folyamat. Ezt a váladékot a méhnyak mirigyhámjai termelik, áttetsző, fehérjetartalmú, fehérneműn sárgás nyomot hagy. Ilyenkor a nők előszeretettel alkalmazzák a tisztasági betéteket, amelyek szintén ártalmasak lehetnek, legfőképpen mindennapos használatuk. Ezzel ugyanis még egy plusz réteget alakítunk ki, akadályozva a légáteresztést, teret engedve a gombák elszaporodásának. A hüvelyváladék mennyisége a különböző életszakaszokban és a menstruációs ciklus során is folyamatosan változik. Peteéréskor a legnagyobb mennyiségű, ezután sűrűbbé válik. Feladata, hogy tisztán tartsa a hüvelyt. Ha színe, szaga, mennyisége megváltozik, esetleg viszketéssel társul, akkor viszont érdemes orvoshoz fordulni.

Drogéria

A hüvely egészséges körülmények között egy teljesen öntisztuló rendszer, nincs szüksége intim mosakodókra. Egészséges nőknél ezek csak kimossák a hüvelyváladékot, megbontják a mikroorganizmusok egyensúlyát, ezzel elősegítve a kórokozók elszaporodását. Illetve illat – és adalékanyag tartalmuk miatt irritálhatnak is. A szeméremtájék tisztításához tökéletesen elegendő egy illat és színezékmentes szappan, lehetőleg nem antibakteriális. Ha mégis használunk intim mosakodót csak a külső szeméremtájékot tisztítsuk, a hüvelybe semmiképpen ne juttassunk ilyen anyagokat.

A törlőkendők használata utazások során lehet praktikus, de ekkor is csak kívül alkalmazva. Az intim dezodorok illatanyag tartalmuk révén irritálóak lehetnek, érdemes elkerülni a használatukat. Ha a hüvelyváladék illata nagyon kellemetlen, valószínűleg fertőzés áll a háttérben.

Megoszlik a vélemény az intim zuhanyokról. A használó nők elmondása alapján tisztábbnak érzik magukat, menstruáció után kimossa a maradék vért, véd a szexuális fertőzésektől és a nem kívánt terhességtől. Nos, ezek egyikére sincs tudományos bizonyíték. Sőt többet árt, mint használ. Amerikai kutatások kimutatták, hogy növeli a bakteriális vaginózis és kismedencei gyulladás előfordulását, 76%-ra emeli a méhen kívüli terhesség kockázatát, növeli a terhességi komplikációk, illetve bizonyos kutatások szerint a méhnyakrák kockázatát. Az Amerikai Szülész- és Nőgyógyász Társaság nem javasolja a hüvelyi zuhanyok használatát. Hazai nőgyógyászok egy esetben, antibiotikumos kúra után javasolják esetleg a hüvely öblítését, majd a Lactobacillus pótlás megkezdését. Amennyiben hüvelyi fertőzésünk van, semmiképpen ne kezdjünk irrigálással, mivel ez átmenetileg eltünteti, de nem szünteti meg a kórokozókat, viszont ekkor a nőgyógyász nem tud célzott terápiát felírni. Panasz esetén semmiképpen ne használjuk ezeket a készítményeket.

Források: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2567125/

                  https://www.webmd.com/women/guide/vaginal-douching-helpful-or-harmful

                  https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-acidophilus/art-20361967

                  https://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/19536/egeszseges-huvelyflora

Vélemény, hozzászólás?