A bőrt elsősorban belülről kell ápolni, az egészséges, fiatalos bőr kulcsa a megfelelő táplálkozás. Lássuk, mit fogyasszunk a szépség érdekében!
Paradicsom
A paradicsom piros színét a magas likopin tartalma biztosítja. Ez a kiváló antioxidáns igen jót tesz a bőrnek, frissen, fiatalosan tartja. A paradicsom valamennyi formájában tartalmaz likopint, a friss ugyanúgy, mint a sűrített, az ivólé, de még a ketchup is.
Spenót
Jelentős béta-karotin tartalma segít a bőrsejtek kijavításában, fiatalos fényt ad a bőrnek, és az öregedés ellen is véd. Az olyan leveles zöldségekben, mint a kel és a brokkoli, bőven található vas és kalcium, mindkettő táplálja a bőrt és a hajat.
Cékla
Az egész szervezetet revitalizálja, vasat, rostokat, magnéziumot, mangánt, káliumot, folsavat és A-B-C vitaminokat tartalmaz. Antioxidáns tulajdonságai miatt kiváló bőrregeneráló.
Kivi
A magas C-vitamin-tartalom biztosítja a kollagén termelést, ami az egyik legfontosabb bőrvédő fehérje, ráadásul a bőrt tápláló hajszálereket is erősíti. Antioxidáns tartalma segít a bőr fiatalságát megőrizni.
Avokádó
A sejtek működéséhez szükséges E-vitaminban gazdag, ami az egyik legfőbb antioxidáns. Hasonló bőrvédő tulajdonságokkal rendelkezik a napraforgómag és a mandula.
Édesburgonya
Béta-karotint és A-vitamin tartalmaz, ami a nap káros hatásai ellen belsőleg védi a bőrt.
Pulyka
Magas cink- és szeléntartalma miatt általános immunerősítő, a szelén pedig a bőr rugalmasságát biztosítja.
Zsíros halak
A tonhal, a lazac, a szardínia és a makréla fiatalítja a bőrt, mert gazdag omega-3 zsírsavakban. Ideális heti két alkalommal halat fogyasztani.
Zöld tea
Antioxidáns tulajdonságai miatt gyulladáscsökkentő és sejtmembrán védő hatású, igen jót tesz a bőrnek.
Víz
Napi 6-8 pohár víz elfogyasztása ajánlott. Nyáron ízesíthetjük citrommal, mentalevéllel is. Jó ötlet a teát vagy kávét időnként vízzel vagy gyümölcsteával helyettesíteni. Igyunk minden étkezéshez vizet, csakúgy, mint ébredés után és lefekvés előtt is.
Forrás: Informed.hu