A nők súlyosabb COVID-19 oltási mellékhatásokat jelentenek

A nők súlyosabb COVID-19 oltási mellékhatásokat jelentenek

Valószínűleg tudja, hogy bármelyik COVID-19 vakcina beadása után kisebb mellékhatások jelentkezhetnek. De valószínűleg nem tudja, hogy több nő, mint férfi jelenti az oltások mellékhatásait.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) által február végén közzétett tanulmányban összegyűjtötte az adatokat az Egyesült Államokban a COVID-19 vakcina beadásának első hónapjáról, és egyértelmű nembeli különbségeket talált.

Azt a 13,7 millió az embert, akit beoltottak, arra bíztatták, hogy jelentsék az észlelt mellékhatásokat. A mellékhatásokat jelentő 6994 páciens közül 79,1% volt nő. És mindenképpen érdemes kiemelni, hogy az oltottak csupán 61,2% -a nő.

A CDC kutatóinak egy másik, a JAMA-ban februárban megjelent tanulmányából kiderült, hogy mind a 19 páciens, akinél a Moderna oltás után súlyos és potenciálisan életveszélyes allergiás reakció (anafilaxia) lépett fel, nő volt. Hasonlóan a 47 páciens közül 44 nő volt, akiknél a Pfizer-BioNTech oltás után tapasztalták a reakciót.

A The New York Times nemrégiben megjelent cikkében egy egészségügyi dolgozó elmondta, hogy kollégáival együtt – nyolc férfi és hét nő – megkapták a Moderna COVID-19 vakcina második adagját, és drasztikusan eltérő reakciók jelentkeztek. Állítólag a nők közül hatnak testszerre fájdalmai, hidegrázása volt, fáradtság, az egyiküknél hányás is jelentkezett. A férfiak közül azonban csak négynek voltak nagyon enyhe tünetei, négynek pedig egyáltalán nem voltak tünetei.

A lehetséges COVID-19 vakcina mellékhatások

Bár megkaphatja a COVID-19 vakcinát, és nincs mellékhatás, van esély arra, hogy a páciens tapasztal valamit. A mellékhatások fellépése normális jele arra, hogy a szervezet védelmet épít a vírus ellen. A  leggyakrabban jelentett tünetek a fejfájás (22,4%), a fáradtság (16,5%) és a szédülés (16,5%).

Oltóanyag ampullában az asztalon

Tehát miért jelenthet több nő, mint férfi az oltás mellékhatásairól?

Nehéz ezt megmondani. Míg a kutatások több nőt jelentettek az oltás mellékhatásairól, jelenleg semmi sem magyarázza a helyzetet.

“Nem hiszem, hogy elegendő információ lenne ahhoz, hogy bármilyen határozott következtetést lehessen levonni arról, hogy miért fordulhat elő ez inkább a nőknél, mint a férfiaknál” – mondta a Johns Hopkins egyik vezető tudományos munkatársa. Lehetséges, hogy a nők a férfiaknál nagyobb eséllyel jelentik tüneteiket – mondja.

A nőknél több autoimmun betegség fordul elő, mint a férfiaknál, és “úgy tűnik, azért, mert immunrendszerük reaktívabb” – mondja egy immunológus professzor. Míg Dr. Schaffner szerint ennek pontos oka nem világos, szerinte a hormonális különbségek játszhatnak szerepet. Az ösztrogén serkenti az immunrendszert, míg a tesztoszteron mintha kissé csillapítaná – mondja. “Az orvosok ezt még nem tanulmányozták olyan alaposan, mint kellett volna.”

A férfiak és a nők másképp bontják le a gyógyszereket. A klinikai vizsgálatok gyakran nem veszik figyelembe ezt a különbséget. Az oltásokra adott antitest válaszok szintén némileg magasabbak lehetnek a nőknél, mint a férfiaknál. Ennek eredményeként a mellékhatásra adott válasz is “erőteljesebb lehet”.

Úgy tűnik, hogy ezek a jelenségek az influenza elleni oltással is előfordulnak. A Vaccine folyóiratban közzétett 2013-as tanulmány elemezte a 2009-es H1N1 vakcina utáni mellékhatásokról szóló jelentéseket, és megállapította, hogy a 20 és 59 év közötti nőknél sokkal több allergiás reakció jelentkezett, mint a férfiaknál, annak ellenére, hogy több férfi, mint nő kapta meg az oltást. (Más korcsoportokban az arányok megegyeztek.)

A Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóiratban közzétett, 2019-es tanulmány, amely a vakcina beadásakor jelentkező anafilaxia eseteit elemezte 1990-től és 2016 között, azt találta, hogy az oltás utáni összes anafilaxiás reakció 80% -a nőknél jelentkezett.

Vélemény, hozzászólás?