Mit árul el a telefonunk?

Mit árul el a telefonunk?

A legtöbb ember eléggé ragaszkodik a telefonjához, és kutatók mostanában kezdik kinyomozni, hogy ez a kapcsolat mit mond el az ember egészségéről, hangulatáról. A telefon alkalmasabb arra, hogy eldöntsük, valaki depressziós-e, mint egy önfelmérő teszt, állítja egy új tanulmány, melyet a Journal of Medical Internet Research című folyóiratban publikáltak.

„Megállapítottuk, hogy minél több időt tölt valaki a telefonján, annál inkább valószínű, hogy depressziós”, mondja David More, a tanulmány egyik szerzője, a Northweste University orvosi karának tanszékvezetője. A kutatók azt is megállapították, hogy minél több időt tölt otthon valaki, annál inkább depressziós, és a telefon adatokból 87% pontossággal megállapítható, hogy vannak-e depresszióra utaló tünetei.

Mobil applikáció segítette a vizsgálatot

A kutatók 28 embert vontak be a vizsgálatba, koruk 19-68 között volt. Okostelefonjukra feltöltöttek egy szoftvert, mely helyzetüket és a telefon használatát követte nyomon. A vizsgálat kezdetén a résztvevőkkel egy kérdőívet töltettek ki, mely a depressziós tüneteket mérte: a vizsgálati alanyok felének volt depressziós tünete, másik felének nem. Két héten át öt percenként a telefonok rögzítették a GPS helyzet információit, és több alkalommal a nap folyamán megszólították a felhasználókat hangulatukra vonatkozó kérdésekkel.

A telefonadatok, melyeket a kutatók begyűjtöttek, tartalmazta, hogy hány helyet látogattak meg naponta a résztvevők, mennyi időt töltöttek egy-egy helyen, és milyen gyakran használták a telefonjukat. A kutatók ezek után ezeket az objektív adatokat viszonyították a depressziós skála pontjaival. Azt remélték, hogy kapcsolatot találnak a viselkedés objektív jelzői, mint pl. hol voltak az emberek és milyen gyakran változtattak helyet, illetve a depressziós teszt eredményei között.

Így a telefonokból nyert adatok hasznosnak bizonyultak a depresszió követésére anélkül, hogy a résztvevőknek jelenteniük kellett volna, hogy érzik magukat, amely gyakran a kezelés akadálya.

Hölgy ivás közben mobilozik

Mit mutatnak az adatok?

A kutatók szoros összefüggést találtak az objektív jelzők és a depresszió között. Azok az emberek, akik több időt töltenek csak egy vagy két helyen, például otthon, a munkahelyen és vissza haza, magasabb pontszámuk volt a depressziós skálán.

Megállapították azt is, hogy akik ragaszkodnak egy rendszeres mozgási sémához, kevésbé hajlamosak a depresszióra. A klinikai kutatásokkal ez egybevág, eszerint a lelki problémával küszködők napi ritmusa felborul, nem csak az alvás és ébrenlét, hanem térbeli mozgásuk is.

A depressziósok ezen kívül naponta átlag 68 percet töltenek a telefonjukon, míg a nem depressziósok csak 17 percet. A szoftver azt nem regisztrálta, hogy a résztvevők mit csináltak a telefonjukon, csak azt, hogy használták-e vagy sem.

A  jövőben olyan alkalmazást akarnak kifejleszteni, mellyel a felhasználók közreműködése nélkül, anélkül, hogy kérdésekre kellene válaszolniuk, képes lesz még hatékonyabban megállapítani a depressziós állapotot és segíteni abban, hogy kezelést kapjanak.

Vélemény, hozzászólás?