Szabadítsuk meg a házat az allergénektől

Szabadítsuk meg a házat az allergénektől

Lassan itt az ősz, hűvösebbek az éjszakák. Az allergiások azonban még nem lélegezhetnek fel. Szállong még a parlagfű pollenje, de a házba is számos allergiakeltő anyag költözhet be.

Néhány hasznos tipp az őszi nagytakarításhoz:

Az egész lakásban: parlagfű és más pollenek, valamint a penész és a poratkák.

Állítsuk erősebbre a légkondicionálót, az megszűri és szárítja a ház levegőjét, így véd a penész és a poratka ellen. A páratartalom 30-40 százalék legyen. Havonta cseréljük a rendszer szűrőjét.

A hálószobában: poratka

Hetente forró vízben mossuk ki az ágyneműt, az allergén matracvédő huzat is segít.

Hölgy fekszik az ágyban

A nappaliban: poratka és kisállatok szőre

Itt is élnek poratkák, házi kedvenceink pedig a nyálukban, vizeletükben és szőrükben hordoznak allergéneket.

Használjunk ún. HEPA-szűrős porszívót, viseljünk maszkot takarításkor. Házi kedvenceinket ne engedjük be a szobába, és fürdessük őket hetente.

A fürdőszobában: penész

A penészgombák kedvelik a nedves, párás közeget, a szakemberek pedig arra figyelmeztetnek, hogy a penészgombák apró spóráit könnyen belélegezhetjük.

Hetente legalább egyszer súroljuk ki különösen a zuhanyfülke vagy a kád sarkait 5 százalékos klóroldattal. Zuhanyozás közben használjunk ventillátort. Ha penészedik a tapéta, cseréljük ki. Allergiásoknak a legjobb a csempepadló, a kádkilépőket hetente mossuk, és mindig alaposan szárítsuk ki.

Zuhanyrózsa

A konyhában: svábbogarak és egerek

Ezeknek az állatoknak a nyálában és ürülékében található allergének is tüsszentésre ingerelhetnek. Vizsgálatok kiderítették, hogy ahol svábbogár van, romolhat az asztmások állapota.

Vigyázzunk a morzsákkal, takarítsunk rendszeresen a sütő, hűtő és a kenyérpirító alatt. Ne hagyjunk piszkos edényt a mosogatóban, az élelmiszereket pedig tartsuk zárt edényben.

Vélemény, hozzászólás?