Dr. Csibi Noémi- Az év nőgyógyásza

Dr. Csibi Noémi- Az év nőgyógyásza

A Femiramis olvasói idén is szavazhattak kedvenc nőgyógyászukra. Több száz jelölés érkezett az ország minden pontjáról. Az év nőgyógyásza címet 2020-ban Dr. Csibi Noémi, a Semmelweis Egyetem szakorvosa nyerte el. Az interjút Dr. Kelemen Csilla készítette.

A Femiramis nevében gratulálok a díjhoz. Mit jelent számodra ez az elismerés? Volt-e már hasonlóban részed?

Köszönöm szépen. Be kell valljam, elég nagy meglepetésként ért, nem volt még részem hasonlóban. Sokat jelent, mivel ez a betegeim visszajelzése közvetlenül, nekik próbálunk segíteni, értük dolgozunk. Ez nagyon fontos visszajelzés arra vonatkozóan, hogy jól tudunk együttműködni. A szakmai színvonal csak egyik része a tevékenységünknek. Amivel én foglalkozom az életminőség javítás és hosszútávú kezelés a nőgyógyászati betegségekben. Ha az a visszajelzés érkezik, hogy ezt sikerült megvalósítani, akkor elértem a célom.

Mindig is nőgyógyász szerettél volna lenni?

Igen, amikor az egyetem elején már kicsit is beleláttam abba, hogy ez miről szól és elkezdtem a szakmával foglalkozni, már akkor láttam, hogy ez lesz az én utam.

A szülészet nem választható szét gyökeresen a nőgyógyászattól. Ugyanakkora szerepet vállalsz a szülészetben, mint a nőgyógyászatban?

Nem. Azt gondolom, hogy nem lehet mindent ugyanolyan szinten csinálni. Az én szakterületem az endometriózis kezelése. Egy részről az életminőség javítás, más részről pedig a gyermekvállalási képesség elérése. Nagyon örülök, hogy ha a pácienseimnek sikerül teherbe esnie, gondozok is terhességet, de nem olyan volumenben. A pácienseim többsége a gyermekre váró, vagy endometriózissal és fájdalommal küzdő betegekből áll.

Ha jól érzékelem, akkor a nőgyógyászati részét szeretted meg hamarabb, jobban a szakmának…

Ez közelebb áll a szívemhez. Nagyon szerteágazó, kreatív dolog a nőgyógyászat, az a rész, amivel én foglalkozom pedig különösen. Több módon lehet segíteni, akár műtéti úton, akár gyógyszeresen, ezáltal ez egy izgalmas dolog, ezért szeretem annyira.

A szakterületed az endometriózis és a minimál invazív sebészet. Mit jelent a minimál invazív sebészet és miért pont ez a rész tetszett meg?

Amikor elkezdtem dolgozni akkor már volt egy nagyon kedves mentorom, egy idős főorvos, aki bevezetett ennek a szépségébe és elkezdett tanítani. Az eleje nagyon nehéz volt. Az endoszkópos sebészetbe beletanulni nagyon sok időráfordítást, gyakorlást igényel. Amikor hetekig gyakorol valamit az ember és nem megy, majd elkezdenek sikerülni a dolgok az egy nagyon jó érzés. A kihívásokat mindig is nagyon szerettem és a sikerélmény hajt.

Minimál invazív sebészet során minimális sebzéssel, beavatkozással végzünk műtéteket. Ez két irányból történhet, vagy ciszteroszkópon keresztül, ami méh tükrözést jelent, ahol nincs is sebzés, vagy pedig hasi behatolásból 5-10 mm-es sebzéssel. Sokkal kisebb fájdalommal járnak ezek a műtétek, sokkal gyorsabb a gyógyulás. Ezen túl pedig a teherbeesés szempontjából is kedvezőbbek az ilyen műtétek, kevesebb összenövés jelentkezik. Bár nekünk ez egy nehezebb tréning, hosszú tanulási folyamat, az orvosnak nagy kihívás. A mai modern ellátásban célszerű így műtétet végezni, bár nyilván nem mindent lehet.

Ha jól értem, akkor ez egy külön tréning? Nem minden nőgyógyász foglalkozik ezzel?

Erre hivatalos tréning nincsen, mindenki saját magát képezi. Ehhez saját befektetés szükséges. A klinika ad erre lehetőséget, mivel a műtőben lehet elsősorban gyakorolni. Amikor elkezdtem, modelleken gyakoroltam. Most már a tapasztalat és a műtéti jelenlét fejleszti az embert.

Dr. Csibi Noémi

Dr. Csibi Noémi

A kedvenc témádról, az endometriózisról kérdeznélek. Mit gondolsz mennyire gyakori ez a betegség? Mennyire gondolnak a nők arra, hogy esetleg ez lehet a problémáik hátterében?

Én azt gondolom, hogy nagyon gyakori. Habár ez egy műtéti diagnózis, enélkül tehát nem lehet kizárni a jelenlétét. Pontosan ezért nem tudunk valós számokat és pontos információkat arról, hogy hány beteg érintett, nem csak itthon, de nemzetközi szinten sem. A fogamzóképes korú nőknek valószínűleg 10-15%-a érintett. Tapasztalataim szerint nagyon jó a betegek önképzése, az interneten nagyon sok hasznos információt találnak ezzel kapcsolatban. Mi a Női Egészségért Alapítvánnyal sokat dolgozunk együtt. Ők nagyon sokat tesznek azért, hogy legyen hivatalos és ellenőrzött információ az endometriózisról, hogy mi adhat gyanúra okot. A saját betegeim 80-90%-a úgy érkezik, hogy nagyon sokat tud, ennek a betegségnek a kizárása a cél. Így sokkal kevesebben kerülnek már nagyon súlyos állapotban felismerésre. Ugyanis ez egy nagyon sokarcú betegség, a minimális, nagyon enyhe, 5 perces műtéttel megoldható esettől kezdve a több órás, különböző szerveket érintő betegség is előfordul, akol már a szervek eltávolítása is szükséges lehet ahhoz, hogy fájdalommentességet és terhességet tudjunk elérni a pácienseknél. Az lenne a cél, hogy minél korábbi stádiumban legyenek felismerve és kezelve ezek a betegek, hogy ne legyen szükség ilyen radikális beavatkozásokra, mert ezek veszélyesek.

Meddőség kivizsgálással, kezeléssel is foglalkozol? Mi a meddőség leggyakoribb oka a magyar nők körében?

Az endometriózis a leggyakoribb ok, én ezt kezelem. Amikor kivizsgálást végzünk a női, férfi és immunológiai okokra is figyelmet fordítunk természetesen ugyanúgy. Fontos, hogy ne csak egy dologban gondolkozzunk. Az a cél, hogy több irányból végezzünk vizsgálatokat.

Mennyire hálás része a munkádnak az endometriózis kezelése? Mekkora a sikerarány?

Ez egy krónikus kezelést jelent. A műtét egy lépése a kezelésnek, de nem mindig jön szóba. A betegeim rendszeresen járnak kontrollra, követem őket. Nagyon sok vidéki beteget is gondozunk a klinikán, rendszeresen kapok emaileket, hogy a beteg hozzánk járt gondozásra, mi operáltuk és a kisbabájáról küld képeket. A másik része a betegeknek visszajön hozzánk terhesen. Ezekért a sikerekért dolgozunk. Az endometriózis egy nagyon súlyos betegség, komoly fájdalmakat tud okozni. Vannak betegeim, akik úgy jönnek, hogy elmesélik, minden menstruációkor táppénzen vannak, nem tudnak felkelni a fájdalomtól. Ebben tudunk érdemi előrelépést tenni. Ez nem egy elhanyagolható dolog. Fiatal nőkről van szó, akik munkaképesek, aktívak, párkapcsolatban élnek. Amikor már nincs szükségük napi szinten fájdalomcsillapítókra és el tudják látni a munkájukat az szintén nagyon nagy sikerélmény.

Mi a leggyakoribb panasz, amivel hozzád fordulnak a nők?

A fájdalmas menstruáció. Ez a döntő. Viszont tudni kell, hogy ez abszolút nem normális dolog. Akinek komoly fájdalmai vannak érdemes ilyen irányú kivizsgálást kezdeni, főleg, ha gyermekvállalás előtt áll az illető.

Van olyan része a szakmádnak, amit nem szívesen csinálsz vagy nem szeretsz?

Én egy egész szűk részével foglalkozom a nőgyógyászatnak. Nagyon szeretem a meddőségi oldalát. Amit a rutin nőgyógyászati munkámban csinálok, ott bármi előfordulhat. Ebben a részben látom a legnagyobb kihívást, szépséget. Ettől színes a munkám.

Mit gondolsz mennyire tudatosak a magyar nők saját testüket illetően, nőgyógyászati kórképekkel kapcsolatban?

Akik hozzám fordulnak, ők bár egy nagyon speciális betegcsoport, nagyon célirányosak, tudatosak, olvasottak, mindennek ellenére egyébként az együttműködésük is jó. Az internet egy valameddig tartó információ halmaz, de nyilván a megoldás végső soron az orvos-beteg kommunikáció lesz.

Folyamatosan részt veszel nemzetközi konferenciákon, kurzusokon. Mik a jövőbeli terveid?

Jelenleg a PHD fokozat szerzésemen dolgozom, ebben az évben szeretném megvédeni a disszertációmat. Tudományos szempontból alapkutatást végzek, ez nagyon elméleti és alapinformációk tisztázását célzó kutatás. Ami hosszú távon érdekel az a klinikai tudomány, különböző technikákkal hogyan tudunk életminőség javítást elérni. A PHD fokozat szerzése után ezekhez a kutatásokhoz szeretnék csatlakozni.

Mennyire foglalkozol a nők fogamzásgátló választásával a mindennapi rutinban? Hogyan történik a megfelelő módszer kiválasztása a te rendelődben?

Ez egy alapvető nőgyógyászati kérdés, sőt mivel a fogamzásgátlóval való kezelés is indokolt lehet a mi betegkörünkben, így abszolút. Először felmérjük, felmerül-e bármilyen rizikófaktor a hormonkezelést illetően. Ezek ugyanis gyógyszeres kezelések, melyek nem rizikómentesek. Ezután a ciklustulajdonságok anamnézise, hormonháztartásra vonatkozó információk feltérképezése történik. Ez minden esetben kommunikáció kérdése. A mi szakmánkban minden, amit csinálunk az közös döntés, ezért, ha a betegnek van preferenciája, azt megbeszéljük. Ha nem tudja mit szeretne, akkor a ciklus információ és anamnézis alapján javasolunk megoldást. Elsődleges választás a hormontartalmú fogamzásgátló tabletta. Aki megjelenik a rendelésen elsősorban ilyen tablettát szeretne. De nyilván az sem jelent problémát, ha valaki nem szeretne hormont szedni.

Láttál e változást az évek során a fogamzásgátlási trendekben?

Nagyon sokat bővült a paletta, a lehetőségek szerteágazóbbak. Van olyan hormontartalmú spirálunk is, amit nem szült nőknek is fel lehet helyezni. Vannak olyan kombinált készítmények, amelyeket nem szájon át kell szedni, de ugyanolyan hatékonysággal bírnak, pl. a hüvelygyűrű. Ezáltal számos mellékhatást lehet kiküszöbölni.

Vélemény, hozzászólás?