Lakossági tájékoztatás a Covid-19 új koronavírusról (Frissülő | 2020. 04. 04.)

Lakossági tájékoztatás a Covid-19 új koronavírusról (Frissülő | 2020. 04. 04.)

– Mennyire fertőzőképes az új koronavírus, hogyan terjed a betegség?

– A Covid-19 új koronavírus mind légúti cseppfertőzés útján (közvetlen módon, azaz a köhögéssel, tüsszentéssel levegőbe jutó – akár szemmel nem látható méretű – váladékok útján is), mind széklettel, szájon át bekerülő betegség formájában képes fertőzés okozni. Bejuthat a nyálkahártyákra (szem, orr, száj) kerülő kórokozók által. Terjedhet fertőzött tárgyak útján is, pl kilincs, mobiltelefon, nyomógomb. Ezeken hidegben több órán át maradhat életben. A hűvös tárgyakon tovább életképes, a meleg tárgyakon hamarabb pusztul. Mivel sok a tünetet alig produkáló fertőző beteg, a tovaterjedés valószínűsége nagy.Egy beteg átlagosan 2-3 további fertőzést hozhat létre. A tünetmentes, fertőzött gyermekek székletéből 17 napon át is kimutatták a Covid-19-et.

– Veszélyes-e a vírus?

– Nem nagyon. Gyermekekben, fiatalokban alig jelentkeznek panaszok, de a fertőzés terjesztésében az ő szerepük a legnagyobb. Jelentős láz és két hétig tartó tüdőgyulladás a fertőzöttek kb. 20 %-ában alakul ki. Súlyosabb betegség inkább idősebb, 60 év feletti férfiakban jön létre. Az életveszélyes forma elsősorban azokat veszélyezteti, akik nem bírják ki egy tüdőgyulladás megterhelését. Ilyenek például az idősek és az ún. alapbetegségben szenvedők. Az ő védelmük a legfontosabb végső szempont.

– Hogyan védekezhetünk?

– Célszerű a gyakori, fertőtlenítőszeres,szappanos kézmosás, a “tömeghelyek”, rendezvények, tömegközlekedés kerülése itthon is, ha pedig fertőzött területre megyünk,védőmaszk viselése is ajánlható. Tömegközlekedés, bevásárlás, emberekkel való érintkezés után hazaérve, mossunk kezet! Dohányosoknak javasolt, hogy minden rágyújtás előtt mossanak kezet fertőtlenítővel. A fertőtlenítő-szerek “behatási idejét” lásd a dobozon, flakonon! Ha fertőtlenítőszer nem áll rendelkezésre, meleg (forró) vizes kézmosás javasolt átlagos szappannal legalább 1 percen át! Körömkefét is használjunk! Javasolt az arc és a száj környékének mosása is! Fontos, hogy a közösségi helyek elhagyásakor mossunk alaposan kezet, továbbá haza- vagy munkahelyekre érkezésünk után alaposan mossunk kezet – ez legyen az első dolgunk! Ha lehet, dolgozzunk távmunkában. Ha lehet, kerüljük a tömegközlekedést, illetve minden közösségi helyet, továbbá a külföldi utazást. Mivel a kórokozó a melegben gyorsabban pusztul, célszerű, ha a kulcsunkat és mobil telefonunkat zsebünkben melegen tartjuk.

– Minden közösségi helyen megfogott tárgy átviteli lehetőség, így különös tekintettel: közlekedési eszközök és várók kapaszkodói, pénztárak, jegykiadó automaták, parkolók sorompóinak nyomógombjai, liftek nyomógombjaji, pultok, elárusító helyek, villanykapcsolók, kilincsek, pénz. Minél melegebb egy tárgy, annál hamarabb pusztul el a vírus. Roppant veszélyes tehát a hideg közösségi tárgyak érintése, majd a száj érintése. Különösen nem ajánlott kegytárgyak csókolgatása a templomokban.

– Ha ismerten fertőzött területen tartózkodtunk, ha olyan emberrel találkoztunk, akiről kiderült, hogy Covid-19 fertőzést kapott, ha külföldi utazáson vettünk részt tömegközlekedési eszközzel, hazajövetel után célszerű “ön-karanténba” vonulni 14 napra. Ez azt jelenti, hogy lehetőleg távmunkában dolgozunk saját szobánkból (“szobafogság”) és családtagjainkkal se érintkezünk, maximum védőmaszkban, kölcsönös fertőtlenítés mellett, 14 napig. Az otthon maradáshoz betegállomány kérhető. Bármilyen gyanús panasz-tünet (hőemelkedés, láz vagy száraz köhögés) jelentkezése esetén hívjuk háziorvosunkat telefonon, részletesen lásd lejjebb.

– Az “ön-karanténban” lévő szülők egy háztartásban lévő gyermekei ne járjanak semmilyen közösségbe a 14. nap elteltéig.Barátaikat se látogassák! A megfertőződött gyermekek nagy része teljesen panaszmentes, de fertőzőképes!

– A meleg vizes, alapos szappanos kézmosás is véd, a csap megfogására azonban ügyeljünk, illetve azt is fertőtlenítsük. Lehetőleg ne a tiszta kezünkkel zárjuk el a csapot, amit előtte szennyezett kézzel nyitottunk ki, hanem papírtörlővel vagy papírzsebkendővel, amit utána kidobhatunk. A csap fogantyújának fertőtlenítése is fontos!

– Utazhatunk-e?

– Fertőzésre gyanús területre semmiképp, egyéb területre is csak, ha muszáj! Ha utazunk, tömegközlekedés esetén maszk, hazajövetelkor a maszk szemetesbe dobása után fertőtlenítőszeres kézmosás! Külföldi út esetén számítsunk arra, hogy karanténba helyeznek ott vagy hazajövetelünk után itthon. A helyi fertőzések gyakoriságáról itt nézzünk utána:

https://www.worldometers.info/coronavirus/

– Mit tegyek, ha panaszok jelentkeznek?

– Ha új keletű torokkaparás és köhögés jelentkezik, és hőemelkedés vagy láz alakul ki, esetleg nehézlégzés lép fel, hívjuk háziorvosunkat telefonon. Előfordulhat izomfájdalom, levertség, borzongás, éjszakai izzadás is.Olykor ezeket hasi panaszok (puffadás, émelygés, lazább széklet) is kísérhetik.

– Maradjon otthon, elkülönített szobában a szakemberek megérkezéséig, majd a teszt eredményének megérkezéséig. Ha a lelet Covid-19 fertőzésre pozitív, de csak enyhe panaszai vannak, és az otthoni körülmények megfelelőek, az otthoni kezelés megengedett, melyet szakképzett orvosok és járványügyi szakemberek fognak felügyelni az otthonába kijárva. A fertőzőképesség megszűntét 14 nap elkülönítés után minimum 2 mintavétellel fogják igazolni.

– Veszélyes-e a szexuális kapcsolat?

– Nem, de a csók, puszilkodás terjeszti a betegséget!

– A vírus terjedését befolyásolják-e környezeti tényezők?

– Igen, a vírus 8,3 Celsius fokon terjed a leginkább. Sajnos reggelente ilyen hőmérsékletek itthon is előfordulnak. A betegség “kihalása” égövünkben leginkább júliusra várható, amikor a reggeli hőmérséklet is lényegesen magasabb: melegben a környezetbe kikerülve a vírus gyorsabban pusztul, és hamarabb csökken a mennyisége olyan szint alá, ami már nem képes betegséget okozni.

– Védenek-e a maszkok?

– A hagyományos “sebészi” maszkok leginkább az ellen védenek, hogy önkéntelenül a szájunkhoz nyúljunk.A beteg ember köpetének szétszóródása ellen is véd valamennyire. Az FFP2 és FFP3 maszkok ajánlottak, ha beteg környezetébe megyünk.

– Terjeszthetik-e élelmiszerek?

– Esélytelen a tárolás, és a főzés miatt.

– Terjeszti-e kézfogás?

– Talán igen, bár az emberi bőr meleg… Mindenesetre találkozók után mossunk kezet a fentiek szerint! A puszilkodás viszont egyértelműen kerülendő!

– Mire figyeljünk a munkahelyünkön, ha be kell járni dolgozni?

– Lehetőleg tartsunk távolságot a munkatársaktól. Kerüljük a közös helyiségeket, mint pl. teakonyha, étkező. Ha ügyfelekkel dolgozunk, vagy egy légtérben többen dolgoznak, legyünk maszkban. Minden személyes kontaktus vagy illemhelyiség látogatása után szappanos meleg vizes kézmosás szükséges.

– Mely országok veszélyesek?

– Bármely környezet veszélyessé válik, ahol helyi (endémiás) terjedés előfordul, és nem csupán behurcolt esetek vannak! Jelenleg endémiás területek vannak szinte valamennyi európai országban.

Az anyagot készíttetette
Makara Mihály dr.
Belgyógyász, a trópusi betegségek szakorvosa

CIkkünk frissül

Vélemény, hozzászólás?