A szabálytalan havi vérzés gyakori okai

A szabálytalan havi vérzés gyakori okai

Sok nőnél jelentkezik szabálytalan, nagyon erős vagy kimaradó vérzés. Az alábbiakban azokat az okokat ismertetjük, melyek egészséges nőknél jelentkeznek, és néhány tanácsot adunk, hogy mit lehet tenni.

Az átlagos ciklus 28 napos, de 24 és 31 nap között normálisnak számít. A rendszertelen menstruációs ciklus annak jele, hogy valami nincs rendben.

Megerőltető edzés

A gyakori, kemény edzés és az alacsony testzsír-százalék megterheli a szervezetet, ezért jelzés megy az agyba, hogy ne termeljen több nemi hormont. Pár napos késés még nem gond, de ha valakinek 3 hónapnál tovább kimarad a ciklusa, keresse fel orvosát.

Nő edzésben

Túlsúly

A felesleges kilók nemcsak az öltözködésnél okoznak gondot: megemelkedik az ösztrogén szint, ami gátolja a peteérést. Az elhízott nőknek általában ritkább, hosszabb ideig tartó, erős vérzésük van. Ilyenkor nem elégséges megoldás a szupertamponok használata, mert a magas ösztrogénszint növeli a rák kockázatát is. Ha nem sikerül fogyni, beszélje meg nőgyógyásszal a tabletta szedését.

Vényköteles gyógyszerek

Minden olyan gyógyszer, mely a hormonháztartást érinti (pajzsmirigy-gyógyszerek, szteroidok vagy antipszichotikumok) befolyásolhatják a ciklust. Ha pár nap késést tapasztal, nincs ok pánikra, de ha folyamatosan késik, vagy korábban jön meg a vérzés, keresse fel orvosát.

Növényvédő és gyomirtó szerek

Ezek a kemikáliák a hormonokat utánozzák, ezért a női szervezetre is ártalmasak lehetnek. Igyekezzen kerülni a kezelt gyümölcsöt, zöldséget is.

Szőlőfürt

Stressz, kimerültség

Evolúciós oka van annak, hogy a stresszes időszak nem alkalmas a gyerekszülésre,- nevelésre. Ha babát szeretne, kerülje a stresszt, tanulja meg kezelni.

A tabletta

Sokan éppen azért kezdenek tablettát szedni, hogy szabályosabb legyen a ciklusuk, de kell néhány hónap, míg a szervezet hozzászokik. Ahogy a méh nyálkahártyája fokozatosan elvékonyodik, jelentkezhet kis köztes vérzés. Várjon 2-3 hónapot, mielőtt lemond erről a módszerről.

Az életkor

A menopauza közeledtével sokan azt várják, hogy ritkább lesz a vérzésük, de előfordulhatnak meglepetések is. A hormonháztartás változásai miatt eleinte még gyakoribb is lehet a vérzés, mielőtt teljesen elmaradna.

Középkorú hölgy

Alváshiány

A kialvatlanság nemcsak a mindennapi életben okoz gondot, de felboríthatja a havi ciklust is. A váltott műszakban dolgozóknál (nővérek, légi utaskísérők) gyakran jelentkezik szabálytalan havi vérzés. A biológiai óra változásai hatással vannak a nemi hormonokra, így a peteérésre és a menstruációra is. Sötétítsen el és használjon füldugót a nappali alváshoz.

Időeltolódás

A melatonin nevű hormon jelzi a szervezetnek, hogy ideje aludni. Ha azonban másik időzónába lép át, a melatonin ugyanúgy termelődik, mint otthon, ezért a szervezet megpróbálja gátolni, mely hat a menstruációs ciklusra is. Ez egy-egy alkalommal még nem okoz gondot, de rendszeres esetben már megoldást kíván. Beszélje meg orvosával a teendőket.

 

Forrás: Informed

Vélemény, hozzászólás?