Fogamzásgátlók és a trombózisveszély

Fogamzásgátlók és a trombózisveszély

Sokan nem tudják, hogy összefüggés van a vérrögképződés és a hormonális fogamzásátló tabletták szedése között. Egy egyszerű vizsgálattal szűrhető a trombózis hajlam, mégis kevés ilyen szűrés történik.

Ma Magyarországon közel 1 millió nő használ hosszabb- rövidebb ideig fogamzásgátló tablettákat, jelenleg ez a legszélesebb körben elterjedt védekezési mód. Egy 2012-ben készült felmérés szerint az USA-ban 11 millió nő használt fogamzásgátló tablettát, világszerte pedig 100 millió. Ezek a tabletták tekinthetők az egyik legnagyobb rizikófaktornak a vénás troboembolizáció szempontjából a termékeny korú nők körében.

Fogamzásgátló az asztalon

Mi a trombózis?

Trombózisról akkor beszélünk, amikor az érrendszerben (leggyakrabban a láb vénáiban) vérrög képződik. Ez a vérrög a vér áramlásával sodródik, egészen addig, amíg egy kisebb érszakaszhoz érve megakad, és teljes akadályt képez. Ez a terület többé nem kap vért, szövetelhalás jön létre, ez az embólia. Ha ez a tüdőben történik, akár azonnali halált is okozhat. Mélyvénás trombózis az, amikor az alsó végtagok mélyen futó gyűjtőereiben vérrögök alakulnak ki. A kezdeti tünet a végtag duzzanata, fájdalma, feszítő érzete. Ha a már leszakadt vérrög a tüdőbe jutott, nehézlégzés jelentkezhet.,

A beteg gyakran összeesik, ez lehet az embólia első jele. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a lábduzzadás nem feltétlenül egy enyhe tünet. A trombózis gyakran nem jár előzetes tünetekkel, így sokszor csak a már lezajlott betegség tünetei hívják fel rá a figyelmet. Ugyanakkor a hajlam speciális laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatható és véralvadásgátló készítményekkel kezelhető.

Mik a hajlamosíó tényezők?

Hosszas ülést, fekvést vagy sérülést követően, valamely nagyobb műtét utáni időszakban, súlyos elhízásban, valamint különböző daganatos betegségekben gyakran alakul ki vénás trombózis. Azonban sok öröklődő oka is lehet a betegségnek, erre a családban való gyakoribb előfordulás is fel kell, hogy hívja a figyelmet. Ilyen esetekben az első trombózis általában már fiatal felnőtt korban fellép, és általában terhesség, fogamzásgátló tabletta szedése, vagy hosszú utazás váltja ki.

A hormonális változások nagy veszélyt jelentenek trombózis szempontjából, ez nem csak a terhesség, vagy a szülés utáni gyermekágyi időszakra értendő, hanem a fogamzásgátlók és egyéb hormonális készítmények alkalmazására is.

A véralvadási rendszert a vér megalvasztásának, az alvadási folyamatok gátlásának és a keletkezett vérrögök feloldásának gondosan szabályozott egyensúlya jellemzi. Ismert számos olyan genetikai betegség, mely vérrögképződésre hajlamosít. Ezen öröklődő betegségek közül a Leiden-mutáció a leggyakoribb és a legismertebb, a lakosság 5-8 százalékát érinti. További ilyen veleszületett okok még a Protein C-, Protein S-, Antithrombin-III-hiány, Prothrombin polimorfizmus.

A fogamzásgátló rontja a helyzetet

A rossz hír, hogy a fogamzásgátló tabletta, mint pluszban a szervezetbe juttatott hormon, a véralvadási rendszert szintén a fokozott alvadékonyság irányába tolja el úgy, hogy gátolja az antitrombin (ez képes elkapni és megkötni az alvadási enzimeket) nevű fehérje szintézisét, ami pedig gátolná az aktív véralvadási faktorok hatását, ill. a fibrin oldódásának gátlásával is hozzásegítenek a trombózis kialakulásához. Nagyon fontos, hogy az antitrombin megfelelő szinten legyen jelen a szervezetben. A magas hormontartalmú fogamzásgátlók azonban gátolják az antitrombin előállítását a májban. Így – mivel kevesebb a mennyisége -, a fehérje nem tudja „elkapni” az enzimeket, ezáltal pedig fokozódik a trombózishajlam.

Éppen ezért –különösen, ha az illető egyéb trombózis-provokáló faktorral is rendelkezik – a hormonális szerek használata igencsak megnöveli a vérrögök kialakulásának esélyét. Fiatal fogamzóképes korú nőkben a vénás tromboembolizáció előfordulása igen ritka, de megelőzhető halálok lenne. A kombinált fogamzásgátló készítmények használata azonban növeli az előfordulási gyakoriságot.

Leiden-mutáció, fokozott kockázat

Egészséges, hormonális fogamzásgátló tablettát szedő fiatal nőkben a vénás trombózis előfordulási gyakorisága 4-6-szorosára növekszik a szedett tabletta összetételétől függően. (Az USA-ban 3-15/10000 nő/év az előfordulása a használók között, míg 1-5/10000 nő/év a nem használók között). Akik hordozzák a Leiden mutációt még 8-szoros kockázatnak vannak kitéve. Aki tehát fogamzásgátlót szed és Leiden mutációja is van, akár 50-szeres trombózis kockázatnak is ki lehet téve!

Tabletták és szerek

Felmerül a kérdés, hogy van e különbség a trombózis rizikót tekintve a hormontartalom és a hormon szervezetbe juttatásának módját tekintve a különböző fogamzásgátló készítmények között. Vizsgálatok kezdik kirajzolni, hogy a trombózis rizikó nem ugyanakkora a különböző generációjú fogamzásgátlók között. A 2. és 3. generációs tabletták 3-4-szeresre emelik a kockázatot.

Mi a különbség az egyes tabletták között?

A tablettákat hormontartalmuk szerint osztályozzák:

Első generációs készítmények: 50 mg ethinyl estradiolt (EE) tartalmaz.

Második generációs: alacsonyabb dózisú ösztrogén származékot (20,30,35 mg) és levonogestrelt tartalmaz.

Harmadik generációs: desogetrel tartalmú (mely kevésbé androgén hatású).

Negyedik generáció: drospirenon progeszteron származékot tartalmaz, mely anti- androgén aktivitású.

Ösztrogén komponens hatása a trombózis rizikóra

Modern fogamzásgátlók 10,15,20,30,35 mg ösztrogén származékot tartalmaznak. Bebizonyosodott, hogy magasabb ösztrogén tartalom emeli a trombózis rizikót. Továbbá az is, hogy 35 mg vagy az alatti ösztrogén tartalomban nincs különbség. Ha valakinél ösztrogénnel összefüggésbe hozható trombózis rizikó áll fenn, minden fajta ösztrogén tartalmú hormonális fogamzásgátlási módszer kerülendő!

Progeszteron komponens hatása a trombózis rizikóra

Egy tanulmány szerint a 3. generációs készítményeknél kétszeresére emelkedik a kockázat a 2. generációs készítményekkel összehasonlítva. Továbbá az új használók körében jóval nagyobb a rizikó, mint hosszú használat során. A mélyvénás trombózis leggyakrabban a tabletta használat első évében jelentkezik.

Mindent a női hormonokról

Hormonális fogamzásgátlók ismertek tabletta, hüvelygyűrű, tapasz, hormonális spirál formájában. A jelenleg forgalomban lévő hüvelygyűrű 120 mg desogestrel származékot és 15 mg ösztrogén származékot bocsájt ki naponta. Tehát a vaginális használat ugyanakkora mennyiségű progeszteron származékot, de fele akkora ösztrogén származékot jelent, mint a szájon át alkalmazott készítmény. Tévhit tehát, hogy a hüvelyi úton használt hormonális készítmények nem jelentenek kockázatot a mélyvénás trombózis szempontjából. Hüvelygyűrű használat során ez a szám 11,3/10000 nő/ év.

Számos kutatás bizonyította, hogy a trombózishajlam növekszik 35 év felett, dohányzó, elhízott nőknél, illetve hormonális fogamzásgátló használata mellett, vagy ha még valamilyen genetikai eredetű véralvadási zavar is van a háttérben. Ha ilyen zavarra fény derül, illetve a családban előfordult már tromboembóliás esemény, a saját érdekünkben ne használjunk hormontartalmú fogamzásgátlót. Ilyen esetben jó megoldás lehet a hormonmentes méhen belüli eszköz.

Forrás: 1 2 3 4 5 6 7 8

Vélemény, hozzászólás?