Fogamzásgátlási trendek egykor és ma

Fogamzásgátlási trendek egykor és ma

A nem kívánt terhesség megelőzése már az ókori embert is foglalkoztatta, és már kezdetben sem egyféle módon közelítették meg a fogamzásgátlás kérdését. Hol az egyik, hol a másik módszer tűnt korszerűbbnek a történelem folyamán. De mi a helyzet napjainkban, amikor minden termék a legmodernebb eszközként hirdeti magát?

Az írásos emlékek szerint Egyiptomban már 1350-ben feltalálták az óvszer elődjét, melyet főként állati bőrből készítettek – derül ki a Házipatika történeti áttekintéséből. Valóban megbízható óvszert a gumi vulkanizálásának felfedezése után, az 1840-es évektől gyárt az emberiség. A görögök és a rómaiak is számos módszert kipróbáltak, különböző növényektől kezdve a nők számára komoly fájdalmat okozó pesszárium-szerű tárgyakig.

A hüvelyi terhességmegelőzés szintén nem újkori találmány, az egyiptomiak például krokodil ürülékből gyúrt labdacsokat használtak, de fény derült további ókori szokásokra is: ecettel öblítették ki a hüvelyt közösülés után, és sajnos akár olykor halált okozó mérgező vegyületeket is juttattak a nők szervezetébe. Az egyéb antibakteriális és tisztító szerek hüvelyi alkalmazásának divatja egészen a fogamzásgátló tabletták felfedezéséig nyomon követhető – írja a Házipatika.

1965-öt írtunk, amikor Amerikában legálisan forgalomba bocsátották az első fogamzásgátló tablettát, bár a hormonális fogamzásgátlás alapötlete 1920-ban merült fel először. A szerek alapvető hatásmechanizmusa lényegében nem változott. Bár a gyógyszercégek költséget nem kímélve tökéletesítik termékeiket és a készítmények biztonságossága rengeteget fejlődött, olyan tablettát még nem sikerült gyártani, melynek szedése ne jelentene egészségügyi kockázatot. Ennek ellenére ha trendről beszélünk, a gyógyszer, ahogyan az óvszer is, még mindig a legnépszerűbb módszerek között szerepel.

A gyógyszer, ahogyan az óvszer is, még mindig a legnépszerűbb módszerek között szerepel.

Az igazi forradalom

A fogamzásgátlás történetében két nagy forradalom történt. Az első, amikor megjelentek a széles körben elérhető, egyszerűen, és a legtöbb korábbi módszerhez képest biztonságosabban, valamint kétségtelenül hatékonyabban működő tabletták. A második, amikor felfedezték a kémiai anyagoknál kevesebb kockázattal járó, semmilyen kellemetlenséget nem okozó, modern eszközöket, amelyekkel csaknem 100 %-os biztonsággal előzhető meg a nem kívánt terhesség. Ennek a trendnek vezető terméke a high-tech hormonmentes fogamzásgátló rézgyöngy, ami főként a réz természetes hatásán alapul. A méhen belüli eszköz kialakítása a biztonság és a kényelem szempontjából számít ultramodernnek. Méretét tekintve a hagyományos méhen belüli eszközök mindössze egyharmadát, felét teszi ki, öt éven át kizárja a nem tervezett várandósságot a hormont tartalmazó gyógyszerek lehetséges mellékhatásai nélkül.

Rézgyöngy a kézben, lefele

A kínzóeszköz-szerű ősökkel rendelkező pesszáriumok, spirálok modern változatai is népszerű opciók. Szintén egyre többen választják a különböző hormonmentes hüvelykúpokat, hüvelytablettákat, hüvelytampont vagy helyileg alkalmazható krémeket. A spermicid (spermaölő) hatású termékeknek egyébként szintén vannak “ősei”, a módszer régi, a jelenleg kapható szerek modernek.

Ki mire szavaz

A trendek, ahogyan már az Ókorban is, ma is kétfelé mutatnak. Rengetegen teszik le voksukat a hormont tartalmazó fogamzásgátlók mellett, amelyek nem járnak feltétlen veszélyt jelentő mellékhatással, csupán ezek kockázatát vállalja, aki alkalmazza a gyógyszerek valamelyikét. A másik vonal a mechanikus eszközök és szerek csoportja, amelyek biztonságosságukat és kényelmességüket tekintve mentek át óriási fejlődésen. Ezek közül is kiemelkedő helyen állnak azok az eszközök – mint például a rézgyöngy – amelyek még árukban is kedvezőek. A népszerűséghez ugyanis elengedhetetlen a hozzáférhetőség is.

Vélemény, hozzászólás?