Mi okozhat allergiát?

Mi okozhat allergiát?

Legtöbben a gyomnövényeket, a fákat vagy a füveket okolják az őszi allergiáért, azért, ha köhögnek vagy tüsszögnek. De az allergiát kiváltó növények nem az egyedüli bűnösök. Számtalan olyan dolog rejtőzhet a háztartásban, ami szintén allergiát okoz.

GYERTYÁK

A gyertya illatosító alkotóelemeire, az esszenciális olajokra nemigen lehet valaki allergiás, de az illat mégis gyulladást okozhat az orrüregben. Akik amúgy is hajlamosak az allergiára, érzékenyebben reagálnak ezekre az olajokra is, majdnem úgy, mint a cigarettafüstre.

Mi a teendő?

Ha valaki nagyon érzékeny, egyáltalán ne gyújtson gyertyát a lakásban. Ha mégis ragaszkodnánk hozzá, keressünk olyat, amelyiknek csak egyféle illata van. Kizárásos alapon ki is lehet választani a legkevésbé irritálót. Használ a gyakori szellőztetés is.

PARFÜMÖK

A illatszerekben számtalan olyan anyag lehet, amelyet nem teszteltek embereken. Az érzékenyeknél ezek is okozhatnak allergiás panaszokat.

Mi a teendő?

Kérjük meg munkatársainkat, hogy minél kevesebbet használjanak kedvenc parfümjükből, esetleg egy legyezővel segítsünk a helyzeten. Ha mi magunk ragaszkodnánk valamelyik illathoz, inkább a krémben vagy a testápolóban vigyük fel, ezek kevésbé irritálók.

Parfüm

SZAPPANOK, MOSÓSZEREK

A legtöbbször nem a tisztító összetevő okoz allergiát, hanem az illat-adalék okoz kiütéseket.

Mi a teendő?

Szerezzünk be semleges mosószert és szappant, jó, ha a címkén ott áll a „ftalát-mentes” megjelölés is. A Dove és a Tide a legkevésbé irritáló tisztítószerek. Ha az öblítőre lennénk allergiásak, a szárítóba helyezett alufólia antisztatizál, így nem szükséges az öblítő használata. Másik megoldás, ha nem illatosított öblítőt használunk.

PLÜSSÁLLATOK

A matracokban és a szőnyegben élő poratkák igen erős rohamokat válthatnak ki a rájuk érzékenyeknél. Azonban nem csak ezek a felelősek, hanem a gyerekek közkedvelt plüssállatkái is.

Mi a teendő?

Mossuk ki a játékokat minél melegebb vízben, és ha megszáradtak, ne az ágyban, hanem a polcon tároljuk őket. Ha valamelyik játék nem mosható, jó megoldás nylonzacskóban néhány órára a mélyhűtőbe tenni, attól is elpusztulnak a poratkák.

SZŐNYEGEK

Jó érzés a süppedős szőnyeg az egész lakásban, de a poratkák is épp ilyen vonzónak találják. És ezek ellen nem használ a folyamatos porszívózás sem.

Mi a teendő?

Szedjük fel a faltól-falig szőnyeget, és használjunk helyette kisebb, mosható szőnyegeket, amelyeket havonta ajánlatos meleg vízben kimosni. A páratartalom ne haladja meg az 50 százalékot, mert ez kedvez a poratkának.

Szőnyeg

FÛSZEREK

Igaz, hogy a különféle fűszerektől izgalmasabb, ízletesebb lesz az étel, de ezek mind erős illatú növényekből készülnek. Van, aki csak szipog tőlük, míg másoknál súlyosabb reakciókat is okozhatnak.

Mi a teendő?

Kerüljük lehetőség szerint a következő fűszereket: koriander, mák, bors, kapor, paprika, kömény és sáfrány.

KARÁCSONYFA

Az ünnepek előtt nem árt tudni, hogy a fenyőfákon penészgombák élnek, és erre a legtöbben allergiások.

Mi a teendő?

Próbáljuk ki a műfenyőt. Ha semmiképpen sem akarunk lemondani az igaziról, lehetőleg minél szárazabb legyen, és ne tartsuk a szobában sokáig.

FALFESTÉK

A festékben levő hígító és szintetikus kence gyakran okoz allergiát. Különös gondot okozhatnak az olajfestékek, mert ezek még száradás után is bocsátanak ki vegyi anyagokat.

Mi a teendő?

Szellőztessünk minél tovább, festés után legalább négy hétig, míg a szag el nem megy. A latex alapú festékek kevésbé allergének, mint az olajfestékek.

Szoba és fal

ALKOHOL

A valódi alkoholallergia igen ritka, az viszont már gyakran előfordul, hogy valaki az adalékanyagokra allergiás. A gabonafélék és a tartósítószerként alkalmazott kéndioxid is okozhat kiütést vagy irritálhatja az orrunkat.

Mi a teendő?

Ne gabonából készült italt fogyasszunk, hanem inkább burgonyából készült vodkát, cukornádból készült rumot vagy tequilát. Kerüljük az illatosított italokat. A vörösborban kevesebb a kéndioxid, mint a fehér borban. Nem árt tudni, hogy a szódával dúsított italok is okozhatnak allergiát.

FARMERGOMBOK

Ezek általában nikkelből készülnek, és a nők 20 százalékánál allergiás reakciókat válthatnak ki. Gyakran kiütések, hólyagok jelentkeznek, különösen a derékvonalon.

Mi a teendő?

Vagy cseréljük ki a fémgombokat műanyagból készültekre, vagy fessük át őket körömlakkal (már ha nem épp erre vagyunk allergiásak).

CITROM ÉS CITRUSFÉLÉK

A limonintól sok embernek könnyezhet a szeme és viszkethet az orra, még bőrallergiát is okozhat

Mi a teendő?

Ha kiütést kapunk, kezeljük hidrokortizon tartalmú kenőccsel, és kerüljük a citrusfélék fogyasztását.

Forrás: Informed.hu

Vélemény, hozzászólás?