Az alkohol a nők agyát még inkább roncsolja

Az alkohol a nők agyát még inkább roncsolja

Amerikai kutatók egy vizsgálat során kimutatták, hogy az alkoholista nők agyát sokkal jobban károsítja az alkohol, mint a férfiakét. A már alkoholfüggő nőknél hamarabb alakul ki súlyos és visszafordíthatatlan agykárosodás.

Annak ellenére, hogy rövidebb alkoholista múltra tekinthettek vissza, és abszolút értelemben is kevesebbet ittak, mint férfi társaik, a vizsgálat során teszteket kitöltő nőknél több bizonyíték volt az agyműködés hanyatlására.

Az Oroszországban végzett vizsgálat során a kutatók 78 alkoholista férfi és 24 alkoholista nő, továbbá 66 nem alkoholista agyműködését mérték fel. A tesztek többek közt az emlékezést, a döntéshozatalt, és a problémamegoldást mérték. A résztvevők átlagéletkora 18-40 év volt, az alkoholistáké 30-33.

Nem okozott meglepetést, hogy a nem alkoholisták jobb teljesítményt nyújtottak, mint az alkoholfüggők. Megdöbbentő az volt, hogy az alkoholista nőknek több időre volt szükségük a tesztek megoldásához, és elért pontszámaik gyengébbek voltak, mint a férfiaknak, annak ellenére, hogy a nők átlagosan 3 évvel fiatalabbak voltak, mint a férfiak, és 4 évvel rövidebb idő óta ittak, valamint 2,5 évvel rövidebb ideje voltak alkoholfüggők.

Tudtuk, hogy az alkoholizálástól a nők mája és szíve hamarabb károsodik, és előbb lesznek keringési problémáik, mint a férfiaknak, még akkor is, ha kevesebbet isznak, és most már azt is, hogy mindez az agyműködésre is érvényes – mondja dr. Barbara Flannery kutató.

Kormányzati adatok szerint az Egyesült Államokban három nő közül egy rendszeresen iszik, és 2,3 százalék, azaz 2,5 millió nő alkoholfüggő.

Képalkotó berendezéssel végzett számos vizsgálat szerint a hosszan tartó alkoholfogyasztástól az agy tanulással és az emlékezéssel kapcsolatos területe a szó szoros értelmében összezsugorodik, és több vizsgálat is bizonyítja, hogy a nőkre ez fokozottan érvényes.

Ezek a következtetések nem csak az alkoholistákra vonatkoznak. A kérdés az, van-e valamilyen küszöb az alkoholfogyasztásban, amelyet átlépve már az agyműködés is károsodik.

– Egyértelmű, hogy az embereket fel kell világosítani a túlzott mértékű alkoholfogyasztás agytevékenységre gyakorolt romboló hatásáról, de rá kell mutatni a nemi különbségekre is – mondja dr. Flannery.

Vélemény, hozzászólás?