Télen sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekről és gyümölcsökről. Néhány ötlet az étrend színesítésére, változatossá tételére.
Retek
Kiváló C-vitaminforrás, akár párolva is, sokan a húsleveshez is fogyasztják.
Vérnarancs
Ritkább, mint a közönséges narancs, de vonzó színe miatt nagyszerű alkotórésze salátáknak, desszerteknek és italoknak.
Káposzta
A C-vitaminon és a rostokon kívül sok K-vitamint is tartalmaz, egy kis adagban már benne van az ajánlott napi mennyiség ebből a fontos vitaminból.
Rebarbara
Ritkábban fogyasztjuk, pedig igen egészséges ez a fanyar, kicsit savanyú, sok A-, C-vitamint, valamint kalciumot tartalmazó zöldféle. Mézzel édesítsük.
Gesztenye
Csak télen kapható, használjuk ki ezeket a hónapokat. Kiváló C-vitamin forrás, sok étel különleges kiegészítője. Fogyaszthatjuk édesen és sósan egyaránt.
Naspolya
Ritkábban fogyasztjuk, bár kiváló vitaminforrás, és sok rostot is tartalmaz. Salátákhoz is felhasználható, de sütemények, italok alapanyaga is.
Kel
Az egyik legkedveltebb téli zöldségféle, igen sok benne a K-, A- és C-vitamin, még kalciumot is tartalmaz.
Áfonya
Elsősorban süteményekhez használjuk. Sok C-vitamin tartalmaz, és növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét.
Articsóka
Kora tavasszal és a tél elején kapható, a legjobb frissen. Gazdag rostokban, C-vitaminban és folátokban, ami az új sejtek képződéséhez elengedhetetlen.