Hidegallergia, fagyás

Hidegallergia, fagyás

Érdemes alaposabban megismerkedni a hideg hatására kialakuló bőrbetegségekkel, mivel megfelelő óvintézkedések betartásával többnyire megelőzhetők.

Hidegallergia

Ritkán előforduló betegség a hidegallergia. A hideg levegőtől nem védett testrészek bőrén (pl. arc, nyak, kézfej) hirtelen csalánkiütések jelennek meg, melyek meleg helyiségben gyorsan eltűnnek. A túlérzékenység hideg folyadék hatására is megjelenhet. Így jeges ital fogyasztása után megduzzadhatnak az ajkak, illetve a garat nyálkahártyája, esetenként légzési vagy nyelési nehézséget okozva.

A hidegallergia végzetes következménnyel is járhat, ha a beteg nyári melegben hideg vízbe ugrik. A hirtelen vérnyomás és vérkeringési sokkot okozva vezethet az egyébként egészséges, gyakran fiatal ember váratlan halálához.

Fagyás

A többnyire hidegben ittasan elalvókon kialakuló fagyási sérülések – a hajléktalanok számának növekedésével – az utóbbi években ismét megszaporodtak. A fagypont alatti hőmérsékleten kialakuló bőrelváltozások súlyossága elsősorban a hideghatás időtartamától, a hőmérséklettől és az egyén egészségi állapotától függ.

Hideg

Az égéshez hasonlóan a megfagyás mértékét is fokozatokkal jelöljük. I. fokú fagyás esetén az érintett bőrterület megduzzad, sárgás színűvé válik. II. fokú fagyásnál hólyagok alakulnak ki, míg III. fok esetén bőrelhalás következik be. A megfagyott terület hidegben érzéketlen, felmelegítés hatására azonban rendkívül fájdalmassá válik.

A fagyási sérülés orvosi ellátást igényel. A kezelés összetett, az érintett terület felmelegítése mellett többféle gyógyszerre (pl. antibiotikumok, fájdalomcsillapítók stb.), megfelelő infúziókra (vérkeringésbe közvetlenül juttatott folyadék-, fehérje-, ill. ionpótlás) van szükség.

A fagydaganat

A leggyakoribb hideg okozta bőrbetegség a fagydaganat (pernio). Fagypont feletti hőmérsékleten jelenik meg, ha nyirkos, nedves a levegő. Leginkább a szabadon hagyott testtájakon (orr, orcák, fül, kéz) vagy a rosszabb vérkeringésű területeken (láb, lábszár, térd) alakul ki. A vérkeringést rontó szűk cipő vagy kesztyűviselése szintén elősegíti létrejöttét.

Fagydaganat esetén a bőrterület megduzzad, lilásvörösen elszíneződik. Az elváltozást égő fájdalom vagy kínzó viszketés kíséri. 1-2 hét alatt a tünetek spontán megszűnnek, de megfelelő időjárási viszonyok esetén ismét kiújulhatnak. Gyakori kiújulás maradandó duzzanattal, barna elszíneződéssel járhat.

A hideg okozta bőrbetegségek megelőzésében legfontosabb a réteges öltözködés, a nyakat, valamint a fület védő meleg sál és sapka, illetve a megfelelő méretű, lehetőleg bőrből készült, bundabéléses kesztyű és lábbeli viselete.

Különösen oda kell figyelni a csecsemők téli levegőztetésére. Az alaposan bebugyolált gyerek orra, arca védtelen az időjárás viszontagságaival szemben. Ezért nedves hidegben vagy mínusz 5 fok alatt csak az intenzív szobai szellőztetés során juttassuk a kisbabát friss levegőhöz.

Vélemény, hozzászólás?