Meddőség – Minden, amit tudni érdemes

Meddőség – Minden, amit tudni érdemes

A meddőség globális egyészségügyi probléma, körülbelül a párok 15 %-át, 50-80 millió embert érint a világon. A WHO adatai szerint Magyarországon körülbelül 300 ezer meddő pár van.

WHO adatai szerint a meddőség az elmúlt 20 évben egyre súlyosbodó probléma, világszerte népbetegségnek számít. 2010-ben a világon már kb. 48 millió párt érintett, míg 1990-ben ez a szám 42 millió volt. A kapcsolatban élő nők 25% -nak 2 év alatt sem sikerült teherbe esnie.

Mit jelent pontosan?

Meddőségről akkor beszélünk, ha egy párnál 1 éven belül bármilyen fogamzásgátló használat nélküli rendszeres szexuális együttlétek esetén nem jön létre a terhesség. 34 év feletti nők esetében 6 hónapról beszélünk! Megkülönböztethetünk elsődleges meddőséget, amikor egy párnak még sosem sikerült a fogantatás, ill. másodlagos meddőséget, ami azt jelenti, hogy azt megelőzően már létrejött a terhesség.

Milyen feltételek kellenek a terhesség létrejöttéhez?

Ovulávió: vagyis hogy a nő rendelkezzen megtermékenyítésre alkalmas petesejttel.

Megtermékenyítés: a férfi termeljen életképes spermiumokat amely sikeresen megtermékenyíti a petesejtet.

Transzport: vagyis a petevezetéknek átjárhatónak kell lennie, hogy a megtermékenyített petesejt eljuthasson a méh üregébe.

Beágyazódás: a megtermékenyített petesejtnek meg kell tapadnia a méh falán.

Okok

Amikor a terhesség nem következik be, a nők nagy része azzal keresi fel nőgyógyászát, hogy „mi lehet a baja”? Sokan még mindig nem tudják, hogy a nagyjából ugyanakkora százalékban állhat a háttérben női vagy férfi ok. (Számos kultúrában, mint Észak-Afrika vagy Közel- Kelet gyakran a nőket hibáztatják a meddőségért). Egy 2015-ös tanulmány szerint a férfi eredetű meddőség 29.9%, női okokra visszavezethető 24.37%, mindkét nemre visszavezethető pedig 34.25%. Az esetek 11.48%-ban az ok nem mutatható ki.

A férfi nemzőképtelenség okai

Egy friss amerikai kutatás szerint a világon legalább 30 millió férfi meddő, legnagyobb arányban pedig Afrikában és Kelet-Közép-Európában! Ez a kutatás rávilágított a férfi meddőség, mint probléma súlyára, annál is inkább, mivel erről beszélni még mindig sokaknak egy stigmát jelent.

Férfiaknál a fő probléma, hogy a spermiumok száma, mobilitása, vagy alakja nem megfelelő. Ezt okozhatja daganat, műtét, gyulladás, genetikai tényezők, különböző gyógyszerek, drog használat, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, dohányzás, elhízás, hormonális problémák vagy stressz is. Tévhitnek bizonyul továbbá az is, hogy a férfiak nemzőképessége élethosszig tart. A spermiumok száma csökken, minőségük pedig romlik az életkor előrehaladtával. Egy vizsgálat 38 éven át végzett spermaanalízise 60%-os romlást igazolt.

A női meddőség okai

Életkor: a nők biológiailag 22-26 éves kor között legalkalmasabbak a gyermekvállalásra. A statisztikák szerint egy 25 éves nő 10 petesejtjéből 8 egészséges, 35 évesen 5, 40 éves korban pedig már csak 3. Továbbá a korral a petesejt fala megvastagszik, a spermium nem tud magától áthatolni rajta. Az életkor növekedésével a vetélés esélye is nő.

Rizikó tényezőt jelent a dohányzás, elhízás, túl sok, vagy túl kevés testmozgás, illetve bármilyen mennyiségű alkohol fogyasztása. Érdekes tény, hogy a férfiaknál csak a túlzásba vitt alkoholfogyasztás csökkenti a termékenységet.

Néhány fertőzés, pl. chlamydia is okozhat meddőséget az által, hogy a petevezetéket átjárhatatlanná teszi. A korábbi években az endometriózis és a korai petefészek kimerülés voltak a leggyakoribb okok, ma a PCOS, pajzsmirigy betegségek, ill. más autoimmun betegségek kerültek előtérbe. Nem szabad elfelejteni, hogy hosszantartó, hormonális fogamzásgátló szedés abbahagyása után szintén jelentkezhet átmeneti fogamzó képtelenség (post- pill amenorrhea).

Autoimmun okok: A fő immunológiai ok a sperma ellenes antitestek (ASA) jelenléte a vérben, ondóban vagy hüvelyváladékban, mely a megtermékenyítés képtelenségéhez vezet.

Mit tehetünk?

Fontos, hogy lehetőleg minél hamarabb keressünk fel meddőséggel foglalkozó szakorvost, amennyiben a probléma jelentkezik. Az is nagyon fontos, hogy a pár mindkét tagját vizsgálják, hiszen nagyjából fele-fele arányban beszélhetünk női vagy férfi okokról. Ha sikerül felderíteni a meddőség okát, akkor az alapbetegség gyógyításán a sor.

Amennyiben nincs kimutatható betegség, akkor jön szóba a mesterséges megtermékenyítés, melynek több formája ismert. Inszemináció, amikor a spermiumokat a méh üregébe fecskendezik. Lombik program= in vitro fertilizáció (IVF) a petefészek hormonális stimulálásával kezdődik, hogy az minél több petesejtet termeljen. Az orvos több petesejtet kiemel, laboratóriumi körülmények között megtermékenyíti, majd több embriót ültet vissza a méhbe. Intracitoplazmatikus spermium injektálás (ICSI) során a spermiumot fecskendezik a petesejtbe.

Európában a 40 év fölöttieknél végzett lombikkezelés Magyarországon történik. Az első „lombik bébi” 1978-ban született, azóta a világon kb 5 millió gyermek született mesterséges fogantatás útján. Hazánkban az összes szülés kb. 5%-a következik be mesterséges megtermékenyítés eredményeként.

Február óta már 12 helyen vannak az országban meddőségi központok, ahol ingyenes a diagnosztikus eljárások teljes köre.

Vélemény, hozzászólás?