Mindennapi energiánk – tippek nőknek!

Mindennapi energiánk – tippek nőknek!

A fiúknak és lányoknak tízéves korig egyforma táplálékra van szükségük, ekkor azonban változás következik be, és a két nem szükséglete tápanyagok tekintetében mindvégig eltér.

Szülőképes korban: vas és folsav

Ha egy nő állandóan fáradt, lehet, hogy nem jut elég vashoz a szervezete. Szülőképes korban a nőknek több vasra van szükségük, hiszen a menstruáció során havonta vért veszítenek. A vasszükséglet a terhesség alatt is fokozott. Ha a terhesség kezdetén a vastartalék kevés, nagyobb a vérszegénység kockázata, és a babának sem jut elég vas.

Ezekben az években a folsav – vagy természetes formái, a folátok – a másik elmaradhatatlan tápanyag. Az alacsony folsavszint terhességben a magzatnál velőcső-záródási rendellenességekhez, pl. spina bifidához vezethet. Mivel a terhességek fele nem tervezett, jó, ha egy nő megkapja az ajánlott napi mennyiséget. A szájon át szedhető fogamzásgátlók némelyike és a nem szteroid gyulladásgátlók megnehezítik a folsav felszívódását, a szervezet számára, így többre is szükség lehet. A vas felszívódását a savlekötők gátolják.

A 19-50 éves nőnek napi 18 mg vasra van szüksége, terhesség alatt ez a mennyiség 27 mg-ra emelkedik.

Vasban gazdag élelmiszerek: húsok, a tenger gyümölcsei, diófélék, bab, spenót, brokkoli és a dúsított gabonapelyhek.

Folsavból napi 400 mikrogramm az ajánlott mennyiség 14 éves kor fölött, terhesség alatt 600, szoptatáskor pedig 500 mikrogramm.

Folátokban gazdag élelmiszerek: bab, lencse, borsó, diófélék, gyümölcsök, zöldségek és folsavval dúsított kenyérfélék.

Brokkoli

Kalóriaszükséglet terhességben – nem kettő helyett!

El kell oszlatnunk egy tévhitet: a várandós kismama nem kettő helyett eszik, bár az igaz, hogy némileg megnő a szénhidrát- és kalóriaszükséglete. A második trimeszterben mintegy 350, a harmadikban pedig 400 kalóriával több szükséges, ám a legfontosabb az, hogy a terhes nő az étvágyára hallgasson.

Nem árt tudni, hogy a baba is azt fogja kedvelni a későbbiekben, amint anyja a terhesség alatt eszik, a magzatvízből ugyanis átmennek az ízek. Aki a terhesség alatt gyorsétteremben eszik, mintegy „rászoktatja” a gyermekét is ezekre az ízekre.

A tizenéves lány étrendje – fontos a kalcium és a vas

Szélmalomharcnak tűnik elmondani egy kamasz lánynak, miért fontos az egészséges táplálkozás. A táplálkozás azonban ebben az életkorban nagy hatással van a későbbi életszakaszokra.

A tizenéves lányoknak napi 1300 mg kalciumra van szükségük, de a lányok 80 százaléka nem fogyaszt ennyit. Tejet azért nem isznak, mert félnek, hogy hizlal, inkább üdítőket fogyasztanak. Próbáljuk meg a tinédzser lány étrendjébe becsempészni a kalciumot, zsírszegény tej alapú édességek, tofu, szójatej vagy gyümölcsjoghurt formájában.

A tizenéves lányoknak legalább napi 15 mg vasra is szükségük van, mert a vashiány vérszegénységhez vezethet, mely fáradtsággal, zavartsággal, gyengeséggel jár. Ha a kislány vegetáriánus, adjunk neki vassal dúsított gabonakészítményeket, szójatermékeket, sőt, akár mogyoróvajat is. Sok vas és kalcium van a babban is.

Mogyoróvaj

Talán a legfontosabb itt is a jó példa, valamint az, hogy mindig legyen kéznél felaprított zöldség, uborka, paprika, zeller, répa: legyen mit rágcsálni a burgonyaszirom helyett.

A menopauza idején – kalcium és D-vitamin

Elérve a változó kort, egy nőnek ismét megváltozik a tápanyagszükséglete. Kalciumból annyi kell, mint tizenéves korban, napi 1000-1200 mg, sok nő szervezetébe azonban nem kerül több 600 mg-nál, ezért táplálékkiegészítőkre van szükség.

Ha nem jut elég kalcium a szervezetbe, akkor a csontokból a szükséges kalcium kioldódik az idegek, izmok és a szív számára. Az ösztrogén elősegíti a kalcium lerakódását a csontokban, a csökkenő ösztrogéntermelés következtében azonban csökken a csonttömeg is.

A hormonpótló terápián levőknél az ösztrogén megvédi a nő csontjait, azonban továbbra is szükség van a magas rosttartalmú, zsírszegény étrendre, amely megfelelő mennyiségű kalciumot és D-vitamint is tartalmaz. Utóbbi szintén a csonttömeg megtartásához elengedhetetlen. Mivel ilyenkor már megszűnik a menstruáció, csökken a vasszükséglet, 50 éves kor felett 18 mg helyett elegendő napi 8 mg vas is.

Fontos azonban a kellő mennyiségű rost fogyasztása, mely csökkenti a szívkoszorúér-betegség, a diabétesz, a divertikulózis és az irritábilis bélszindróma kockázatát. Az ajánlott napi mennyiség 21 gramm, amit sok gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabona fogyasztásával biztosíthatunk.

Reggeli

Az 50 év feletti nők egyik leggyakoribb betegsége a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. Csökkentsük a nátriumbevitelt, fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és zsírszegény tejterméket.

Kalciumszükséglet: 50 év felett napi 1200 mg.

Kalciumban gazdag ételek: tej, joghurt, sajt, tofu, dúsított narancslé.

D-vitaminszükséglet: 51-70 éves korig napi 400 IU, 70 fölött napi 600 IU.

D-vitaminban gazdag ételek: hal, tej, dúsított gabonafélék.

Az időskorúak tápanyagszükséglete

Az időseknek nagyjából ugyanazokra a tápanyagokra van szükségük, mint a fiatalabbaknak, ám ez a követelmény nem mindig teljesül. A fog – és fogínybetegségek megnehezíthetik a rágást, a betegségek pedig étvágycsökkenést okoznak.

Az idősebbek egyenek kisebb adagokat, vegyes étrendet, és fontos, hogy kedvenc ételeiket kapják. A fehérje az izomtömeg megtartásához szükséges, és az immunrendszert is erősíti. Ha nem megy már könnyen a rágás, a tofu jól helyettesíti a húsokat, de lehet szedni táplálékkiegészítőket is.

70 éves kor felett szinte kötelező a D-vitaminbevitel. 50 év felett mindenkinek ajánlatos B12-vitamint is szednie, mert a táplálkozás során nem jut a szervezetbe kellő mennyiség.

Forrás: Informed.hu

Vélemény, hozzászólás?