Véletlen (?!) – Nyári balesetek

Véletlen (?!) – Nyári balesetek

A nyár sok örömet nyújthat mindenkinek, de ami az egyik pillanatban még szórakozás, az a másikban már enyhébb, vagy súlyosabb baleset forrása lehet!

Szárazon… 

Kerékpárral közlekedve – csoportos túrán különösen – tartsuk be a közlekedési szabályokat, ha motoron vagy autóban ülünk, óvjuk a kerekezőket! Biciklivel felbukva nemcsak horzsolásokat, hanem súlyos töréseket is szenvedhetünk. Ha csemetéink még nem ülnek biztosan a nyeregben, ne engedjük őket az útra, csak a játszótéren tekerjenek.

A gördeszka, görkorcsolya manapság igen népszerű. Önfeledt – felelőtlen – száguldásra csábít, ugyanakkor nagyon veszélyes! Tapasztalatink szerint az alkar és könyök törése a leggyakoribb gördeszka-betegség.

Vigyázzunk gyermekeinkre, közlekedéskor számítsunk hirtelen fel- bukkanásukra. Figyelmeztessük őket is a veszélyre, arra, hogy nemcsak őket érheti baleset, de a járdán suhanva ők is fellökhetnek bárkit!

Ha a strandon focizunk, röplabdázunk, vagy más sportágat űzünk, jusson eszünkbe a fokozott sérülésveszély: a pálya talaja gyakran egyenetlen, füves vagy homokos, bokánkat, lábunkat pedig legtöbbször nem védi sportcipő.

Röplabda a naplementében

Könnyen szerezhetünk rándulást, súlyosabb esetben szalagszakadást, törést. A mezítláb járás egyrészről egészséges, jó a talpizmainknak, de ilyenkor gyakrabban számíthatunk szúrt, vágott, esetleg égett, eldobott csikk! sérülésekre.

… és vízen 

A vízen és a vízparton is vigyázzunk magunkra!

Legveszélyesebb mutatványaink egyike a fejesugrás. Ha mindenáron hódolni akarunk ennek a látványos szenvedélynek, csak ott tegyük, ahol a víz kellő mélységű! Egy meggondolatlan pillanat egy életet tehet tönkre!

Sekély vízben, nagy erővel a tófenékre érve nyakunk megtörik, károsítva a gerincvelőt is.

Az elszenvedett csigolyatörés legtöbbször súlyos bénulással jár, még rosszabb esetben végzetes lehet! Ugyancsak népszerű és egyre több helyen megtalálható a rafinált vonalvezetésű, meredek lejtésű óriáscsúszda. Csak az előírásoknak megfelelően használjuk, várjuk meg mindig, amíg az előttünk lévő eléri a medencét, tavat. Ne próbáljunk egyéni koreográfia szerint, netán csoportos alakzatban, vagy fejjel lefelé csúszni!

Vizicsúszdák

Gondoljunk itt is a veszélyre, hogy a csúszda végén a víz helyett ne a mentőautó várjon!

Ha vízre szállunk, tudjunk róla: csónakban, kajakban is történhet baleset! Óvatosan bánjunk az evezőkkel, figyeljünk mindig a körülöttünk lévőkre is!

Vízbe vagy csónakba úszógumi, mentőmellény nélkül csak úszni tudók menjenek. Az úszni nem tudó vagányokat hamar elnyeli a víz!

Ne ugráljunk, ne boruljunk szándékosan, mert felhevült testtel hirtelen a hűvös vízbe kerülni életveszélyes!

Vélemény, hozzászólás?