Szappan, tej vagy gél?

Szappan, tej vagy gél?

Mosakodni sokféleképpen lehet. A leghelyesebb azonban, ha alaposan, de kíméletesen tisztítjuk bőrünket. Ez az alapja a sikeres ápolásnak, vagyis a szép bőrnek. Nézzük, melyik termék milyen bőrtípusra alkalmas…

Bőrünk alapos megtisztítása többféle dolgot foglal magában. Egyrészt a saját váladékainktól, elhalt hámsejtjeinktől való megszabadítást, másrészt a környezet szennyezőanyagaitól, illetve a kozmetikumoktól és a sminktől való tehermentesítést jelenti. A bőrtisztítás jelentőségét nem kell hangsúlyoznunk, hiszen valamennyien tudjuk, csak az alapos, de kímélő tisztítás után képes bőrünk felvenni az ápolótermékekben lévő tápláló anyagokat.

Fő a semlegesség!

Bőrtisztításhoz olyan termékeket ajánlatos használnunk, amelyek bőrsemleges pH-val rendelkeznek, így a lehető legkevésbé terheljük bőrünk savköpenyét.

A köpeny védelmében

Az egészséges bőr savköpenyének pH-értéke 5,4 és 5,7 között van. Így hatékony védelmet nyújt a baktériumok, a vírusok és a gombák ellen. Mivel minden kozmetikai termékre igaz, hogy keveredik bőrünk ezen védő-óvó rétegével, egyértelmű, hogy mindenféle tisztítás kisebb-nagyobb támadásnak minősül bőrünk savköpenye szempontjából.

Tej és gél

Bőrünk tisztításához nagyon sokféle termék közül választhatunk. Éljünk a lehetőséggel, és válasszuk ki a számunkra legoptimálisabbat!

Bőrápoló termékek

Az arctisztító tejek semleges zsír-víz keverékek, ezeket legtöbbször vízben oldott olaj, vagyis olaj-víz emulzióként kínálják. A tejek a víz mellett természetes növényi olajokat is tartalmaznak, például avokádó-, búzacsíra-, jojoba – és mandulaolajat. Ezek megakadályozzák bőrünk „kizsírozását”. Az arctisztító tejek olyan hatóanyagokat is tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik, hogy bármilyen bőrtípusúak használhassák azokat.

JÓ TUDNI! A tisztítótejjel végzett „mosakodás” a legkíméletesebb tisztítási forma.

A hozzáadott természetes gyógynövénykivonatoknak köszönhetően pedig minden bőrtípushoz alkalmas. Különösen a száraz, érzékeny bőrűeknek ajánlott!

Alkalmazásánál vegyük figyelembe, hogy szükség van némi hatóidőre – körülbelül egy percre –, amíg kifejti zsíroldó hatását. Minden arctisztító tej vízben oldódó, ezért a tisztítást követően tökéletesen eltávolítható meleg vízzel, meleg borogatással, mosdókesztyűvel vagy nedves szivaccsal.

A tisztítógélek a természeteshez hasonló alapanyagokból állnak, s mivel zselések, könnyebben kenhetőek, mint a folyékony termékek. A tisztítógéleket vízzel kell keverni, így lágy habot képeznek, s ez alaposan tisztítja a bőrt. Mivel a tisztítótejekkel ellentétben nem tartalmaznak zsírokat, hatékonyan eltávolítják bőrünk saját zsíranyagait.

Az arclemosók alkálimentes, bőrsemleges pH-jú, enyhén habzó tisztítótejek, növényi zsírokból, illetve olajokból álló zsírsavvegyületeket tartalmaznak. Hatásukat a hozzáadott gyógynövénykivonatok erősítik. A varázsdióból, fűzfakéregből, zsurlóból készített növényi kivonatoknak és a biokénnek antibakteriális hatása van, ezért alkalmasak a fiatal, zsíros bőr tisztítására.

Mosolygó hölgy krémet ken az arcára

FIGYELEM! Az arclemosókkal nagyon spórolósan kell bánni. Kis mennyiséget habosítsunk fel a tenyerünkben, majd körkörös mozdulatokkal kenjük az arcunkra. A gyengéd tisztítás után bő vízzel öblítsük le!

Óvatosan a szappannal!

A szappannak alkálihatása van. A reformházakban kapható szappanhoz kizárólag növényi olajokból és zsírokból nyert zsírokat használnak. Ehhez adják az értékes illatanyagok, például a rózsa vagy a jázmin illóolajait és a bőrápoló hatóanyag, a kamillát vagy a körömvirágot.

Az arclemosókat alkálimentes mosószappanként is árulják. Ezek alkalmasak az arc, a test, de különösen a kéz tisztítására. Előnyük, hogy a szappannal ellentétben nem tapadnak rá a fürdőkádra.

Tipp: arcbőrünk tisztításához ne használjunk szappant, mivel összetételénél fogva túlságosan megterheli bőrünk savköpenyét!

Az arctisztítás fortélya

Mini táblázatunkból megtudhatja, hogy bőrtípusától függően melyik kozmetikummal érdemes tisztítania bőrét!

  • száraz bőr: tej
  • zsíros bőr: arclemosó
  • vegyes bőr: gél

P. A.

Vélemény, hozzászólás?