Terhesség 35 éves kor felett

Terhesség 35 éves kor felett

Sok vita folyik a nők 35 éves kor utáni gyermekvállalásáról, de tény, hogy egyáltalán nem ritka jelenségről van szó, éppen ellenkezőleg.

Mégis az egészségügyi szakemberek elővigyázatosan kezelik a 35 fölötti várandós kismamákat, mert egyes rendellenességek és betegségek gyakoribbak lehetnek ebben a korban. Lássunk néhány tényt:

A terhességi szövődmények nagyobb kockázata

A 35 fölötti életkor hajlamosít néhány szövődményre, ilyen az ún. gesztációs diabétesz és a magas vérnyomás. Gondos ellenőrzéssel mindkét betegség megállapítható és kezelhető.

Fontos az egészséges étrend

Kortól függetlenül igaz ez minden várandós nőre, de idősebb korban a terhes nők az átlagnál hajlamosabbak ez elhízásra, ami további szövődményekhez vezethet. A kiegyensúlyozott étrend és a terhességi vitaminok itt fokozott szerepet játszanak.

Kromoszóma rendellenességek fokozott kockázata

35 fölött az orvos számos genetikai vizsgálatot ír elő, az ebben az életkorban gyakrabban előforduló kromoszóma-rendellenességek kiszűrésére. A terhesség 9-11. hetében végzett Chorionboholy mintavétel (CVS): a fejlődő méhlepényből vesznek mintát a hasfalon keresztül, ebből állapítják meg 99 százalékos pontossággal a Down- és a Turner-szindrómát.

A vetélés kockázata is megnő

Nem titok, hogy ebben az életkorban gyakoribb a vetélés és a halvaszülés is, a kockázat az életkor előrehaladtával egyenes arányban nő.

Az ikerszülés gyakoribbá válik

Tény, hogy 35 fölött gyakrabban szülnek ikreket a várandós nők.

Gyakoribb a császármetszés

35 fölött gyakrabban szükséges a császármetszés is, ennek oka, hogy a terhesség és a szülés során is gyakoribbak lehetnek a szövődmények.

Erős érzelmi változások terhesség alatt

Senki sincs igazából teljes mértékig felkészülve a várandóssággal és az anyagsággal járó gyökeres változásokra. Az érzelmi hullámvasút hátterében elsősorban hormonális változások állnak, és idősebb korban ez is több stresszel jár.

Romlik a pete minősége

A korral csökken a fogamzóképesség, a nőknél szabálytalanabb lesz az ovuláció. Ez a folyamat 30 és 40 éves kor között kezdődik, ilyenkor gyakoribbak a petével kapcsolatos genetikai szövődmények is.

Hosszabb ideig tarthat, míg megfogan a baba

Míg a húszas éveiben járó nők néhány hónap alatt teherbe esnek, 35 fölött ehhez akár évek is kellhetnek.

Ne feledjük: minden nő más és más

Fontos tudni, hogy a 35 csak egy szám, minden nő biológiai életkora más, mint a számmal kifejezhető életkora. Sok nő családjában örökletes a nehezebb fogamzás, mások a 40-es éveikben is könnyedén válhatnak anyává.

Health.com

Vélemény, hozzászólás?