A hormonváltozás megnöveli a fogínybetegség kockázatát

A hormonváltozás megnöveli a fogínybetegség kockázatát

Várandósság idején olyan hormonális változások zajlanak le a kismamák szervezetében, amelyek hatással lehetnek a fogak és a fogíny állapotára. Abba már kevesebben gondolnak bele, hogy a fogamzásgátló tabletták állandósítják a szájüreg fokozott védelmét indokló hormonváltozásokat.

A várandósságon kívül a menopauza és a menstruációs ciklusok is kihatnak a szájüreg egészségére – derül ki a fogorvosom.hu cikkéből.

A nők veszélyeztetettebbek

A weboldalon bemutatott kutatásban bizonyították, hogy a hormonális ingadozás miatt a nők nagyobb százalékban érintettek a fog tartó szöveteinek megbetegedésében. A tanulmányok szerint pubertás korban, terhességben és változó korban egyaránt olyan változások történnek a nők szájában, amelyek elősegítik a baktériumok elszaporodását és továbbjutását a véráram útján.

Fogfájás

Fogamzásgátló vagy terhesség – ugyanaz a kockázat

Aki klasszikus fogamzásgátló tablettát szed, a terhességre jellemző hormonális változásokat idéz elő a szervezetében, ezzel folyamatosan kitéve magát az említett károsodások kockázatának. Várandósság idején egyéb hormonok mellett az ösztrogén és progeszteron szintje hetente változik. Ez az állapot megnöveli az esélyét a fogszuvasodás és a terhességi ínygyulladás kialakulásának (amelyben a várandós nők fele érintett a második vagy a harmadik hónaptól, és a helyzet a nyolcadik hónapig súlyosbodhat), valamint ronthatja az esetlegesen fennálló fogágy-gyulladást is – olvasható a fogorvosom.hu-n. Utóbbi betegség a kutatások szerint a szájüregi baktériumok méhlepénybe vagy magzatvízbe szóródása miatt koraszülést is okozhat. Ezért a terhes kismamáknak fontos a problémával foglalkozniuk, aki pedig a fogamzásgátló tabletta használata után kisbabát szeretne, jó, ha a szájhigiénés szabályok betartásával és a szűrővizsgálatok igénybevételével megkísérli megelőzni ezt az egészségkárosodást.

Almát eszik egy lány

Csökkentsük a kockázatot!

A fogak és a fogíny tisztántartását, valamint a rendszeres fogorvosi vizitet a nők a fent leírtak miatt különösen jó, ha komolyan veszik. Ami pedig a fogamzásgátlást illeti, a szájüreg biztonsága egyel több érv a hormonmentes megoldások mellett.

Vélemény, hozzászólás?