Igaz a mondás: „A szépség belülről fakad.” Vagyis nagyban függ attól, hogy mit viszünk be szervezetünkbe. Manapság óriási divat valamilyen étkezési stílust követni. 6 népszerű diétát veszünk sorra és mutatjuk be, mik az előnyei és hátrányai, illetve hogyan ápolhatjuk külsőnket étrendünk alakításával.
Mediterrán diéta
Hal, leveles zöldségek, olíva olaj, gyümölcsök alkotják ezt a szívbarát étrendet, de nem ez az egyetlen előnye. Egy friss olasz kutatás szerint véd a melanómától, a halakban található omega-3 zsírsavak pedig rugalmassá és erőssé teszik a bőrsejt membránokat, tehát feszesebbé teszi a bőrt, illetve dúsabbá és fényesebbé a hajat. Az Miamiban található Esztétikai Kutatási Intézet bőrgyógyásza továbbá elmondta, hogy a paradicsomban, vörös borban található antioxidánsok blokkolják a Nap hatására bekövetkező káros kémiai reakciókat, azaz csökkenti a ráncosodást.
Vegetáriánus/Vegán
Több nyers étel és teljes értékű gabonák jellemzik ezt az étkezést. Az ezekben található antioxidánsok semlegesítik a szabadgyököket, melyek felelősek a ráncokért, barna foltokért és más öregedési jelekért. Egy 2011-ben készült amerikai kutatás kimutatta, hogy a C-vitamin, mely antioxidáns, nagyon hatékony a ráncok ellen. Mivel ez az étrend általában zsírszegény, így még hatékonyabbá téve a szervezet harcát a korral, érdemes kiegészíteni lenmaggal, olíva olajjal. A kukorica, vagy napraforgó olaj viszont omega-6 zsírsavat tartalmaznak, melyek a szervezetben versenyeznek az omega-3-al ezért érdemes ezek bevitelét csökkenteni.
Magas protein, alacsony szénhidrát
A fehér liszt és finomított cukrok kerülése csökkenti a kortizol, a stressz hormon szintet és a pattanásokat, továbbá a törzs hízását is. Dr. Lisa Airan amerikai bőrgyógyász szerint viszont vigyázni kell a túl sok hús fogyasztásával, mivel az állati eredetű zsírok növelik a szabadgyök képződést, ami zavarja a normális sejtfolyamatokat és korai öregedéshez vezet, valamint hozzájárul az érelmeszesedés kialakulásához. Vörös hús helyett válasszunk sovány húsokat és halat.
Alacsony zsírtartalmú
A telített zsírok csökkentése pozitívan hat a szívre és a derékvonalra is. Az állati zsírokat kevésbé tartalmazó diéta szintén csökkenti a szabadgyököket, ami sejtek elöregedését okozza. Ez az étrend ugyanakkor veszélyes is lehet, mivel a bőrünknek és testünknek szüksége van zsírokra, főleg a magvakból és olíva olajból származó jótékony hatásúakra. A zsírok nélkülözhetetlenek néhány vitamin és antioxidáns hasznosulásához és a sejtmembránok rugalmasságához. Az orvosok szerint a bevitt kalória 20 százalékát optimálisan telítetlen zsíroknak kell alkotnia.
Nyers ételekből álló diéta
Főleg magvakból, nyers zöldségekből, gyümölcsökből, csírákból és gabonákból áll ez az étrend. A nyers ételeket fogyasztók állítják, hogy a nem hőkezelt ételek több tápanyagot, energiát tartalmaznak, segítik az emésztést és a fogyást. Bár ez az orvosok által nem teljesen alátámasztott, az tény, hogy a főzés a vitaminok egy részét tönkreteszi az ételekben, így csak főtt ételek fogyasztása vitaminhiányhoz vezet. Az orvosok felhívják a figyelmet arra felhívják a figyelmet, hogy ha nagyon kevés húst fogyasztunk nehéz bejuttatnunk a szervezetünkbe a kollagének felépítéséhez szükséges megfelelő alkotókat. Az alacsony protein bevitel továbbá lehet egyik oka a haj nem megfelelő növekedésének is.
Szénhidrát dús diéta
Ennek alappillére az ellenálló keményítő, vagyis az olyan szénhidrát, ami rostként viselkedik, átjut az emésztőrendszeren teljes emésztés és felszívódás nélkül, anélkül, hogy cukorrá alakulna. Ezáltal serkenti a metabolizmust, elhúzódó jóllakottság érzetet biztosítva, ami segít elkerülni a bőrt károsító ételek, mint cukros, zsíros rágcsálnivalók fogyasztását. Mindeközben az inzulin szint és vércukorszint normális tartományban marad. Válasszunk tehát teljes értékű kenyeret, pl. rozst, a fehérkenyér és finomliszt helyett.
Fontos, hogy a megfelelő folyadékfogyasztásra is odafigyeljünk, továbbá főleg télen szedjünk rendszeresen vitaminokat, (pl. C, A, D, E vitamint), mivel ma a boltokban vásárolható élelmiszerek sajnos többnyire nem napon érett gyümölcsök és zöldségek, (utókezeléssel érlelik). Ha odafigyelünk étrendünkre, nemcsak hajunk, bőrünk lesz szebb, de testsúlyunkat is kordában tartjuk, mely által számos betegséget előzhetünk meg.
Forrás:
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/healthy-skin/faq-20058184
https://www.health.com/health/gallery/0,,20986165,00.html?slide=235035#235035
https://www.health.com/beauty/the-best-diets-for-your-skin?slide=81717#81717
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/