Fontos tudnivalók a testbeszédről

Fontos tudnivalók a testbeszédről

Különösen állásinterjúnál, de a munkahelyi mindennapokban és az üzleti élet számos területén sem mindegy, hogyan jelenünk meg. Ez nemcsak az öltözékre vonatkozik, hanem a testbeszéd is árulkodó.

A nők gyakran panaszkodnak amiatt, hogy nem veszik őket komolyan. Ennek az is lehet az oka, hogy testbeszédükkel azt közlik, hogy ők még „kislányok”. Sok olyan testtartás, gesztus van, ami társaságban elfogadott, viszont az üzleti, munkahelyi környezetben előnytelen a nők számára.

Ha egy nő magabiztosan áll ki, az nemcsak mások szemében alkot róla pozitív képet, de saját magában is pozitív élettani változásokat indít meg. A kislányos pózok hatására megemelkedik a kortizol nevű stressz hormon, amitől a nő kevésbé magabiztossá válik, ellenben az erőt sugárzó kiállás jótékonyan hat a szervezet kémiájára.

Üzletasszony ír

Ügyeljenek az alábbi testhelyzetekre, ne rontsák az esélyeiket:

Állás keresztbe tett lábbal

Gyakran kényelmesebb keresztbe tett lábbal állni, elsősorban a magas sarkú cipő miatt. Nem jó képet fest azonban az illetőről, mert félénknek, jelentéktelennek mutat. Álljon egyenes háttal, lábait ne keresztezze.

Fügefalevél-póz

Ha kezét az ágyéka előtt összeteszi, mintha fügefalevelet szorongatna, az jelentéktelenséget sugall, mondják szakemberek. Hagyja karját lazán lógni a teste mellett, vagy hajlított könyökkel, lazán kulcsolja össze. Foghat tabletet vagy könyvet is, de mobiltelefont nem ajánlatos, mert az arra utal, hogy nincs ideje.

Felemelt, félrefordított fej

Sok nő hallgatja így a másikat, mert ezzel azt akarja kifejezni, hogy helyeslően figyel, de ez éppen az ellenkező hatást válthatja ki, azt, hogy nem érti, vagy nem ért egyet a beszélővel. Tartsa állát párhuzamosan a talajjal, így elkerülhető a többi fejtartás, és ha mindenáron helyeselni akar, bólintson.

Félénk vagy szándékosan kihívó szemkontaktus

Alárendelt helyzetet tükröz, ha egy nő lehajtja a fejét és úgy néz fel, esetleg a szemüvege felett. A flörtnek a társaságban helye van, de munkahelyen nincs. Tartsa fejét egyenesen, és nézzen a partner szemébe, ez éppen eléggé mutatja az érdeklődést.

Magabiztosan néző üzletasszony

Ideges szokások

Ha valaki játszik a tollával, a ruhája szegélyét gyűrögeti, ha ékszereit vagy a mobiltelefonját fogdossa, azzal azt sugallja, hogy ideges, szorong, és nem elég magabiztos. Ezek után ne is várja el, hogy komolyan vegyék. Gyakorolja a mélylégzést, mely megnyugtat, és segít elhagyni az ideges szokásokat.

Vélemény, hozzászólás?