A fogamzásgátló tablettától a májátültetésig

A fogamzásgátló tablettától a májátültetésig

Mi a véleménye a nőgyógyászoknak a fogamzásgátló tabletta és a te betegséged közötti összefüggésben?

Volt olyan nőorvosom, aki nyomatékosan kimondta, hogy felejtsek el örökre mindenféle hormonális védekezési módszert, még a helyi hormonális készítményeket is, mivel nagy a kockázat. Illetve a vérzés veszélye miatt hagyományos spirált sem lehet használnom.

Említetted, hogy a családodban előfordult mélyvénás trombózis. Ennek ellenére mégis felírtak neked hormonális fogamzásgátló készítményt. Ez azért történt, mert a genetikai vizsgálat negatív eredményt adott?

Nem, ilyen vizsgálatot nem csináltatott az akkori nőgyógyászom, csak egy rutin vérképet. Akkoriban úgy voltunk vele, hogy a készítmény nagyon alacsony hormontartalmú, és a szedése még mindig jobb, mint a nem kívánt terhesség.

Májbetegségek esetén jellemző, hogy a gyógyszerek lebontása csökkent. Ilyenkor a létfontosságú gyógyszerek adagjának csökkentése javasolt. Mivel ez hormonális fogamzásgátló tabletták esetében nem lehetséges, így szedésük májbetegség esetén ellenjavallt. A Te esetedben ezért nem is térhetnél vissza a tablettához. Ha lehetne, használnád újra?

Ez egy érdekes kérdés. Ha például arról lenne szó, hogy ajánlanám-e lányomnak, tekintve a családi kórtörténetet, biztosan nem. Egyébként, akinek a családjában nincsenek ilyen véralvadási zavarok, és semmiképpen sem külső, a partner általi nyomásra használja, (mert sajnos az nagyon gyakori, hogy a férfiak erőltetik a hormonális tablettát párjukra) illetve nem dohányzik, akkor szedhet tablettát. Tehát azt mondanám, hogy a felelősségteljes, körültekintő használat a lényeg. Viszont sajnos legtöbbször nem ez történik és mind a betegek és orvosok is néha félvállról veszik a családi trombózisos eseményeket.

Sok mindenen mentél keresztül ebben az időszakban és nagyon jó hír, hogy ilyen jól alakultak a dolgok. Ehhez biztosan hozzájárult, hogy a legnehezebb időszakban is meg tudtad tartani pozitív gondolkodásodat. Mennyire látod a folyamat végét? Jelenleg hogy érzed magad? Vannak még panaszaid?

A diabeteszem teljesen rendben tartom, járok gyógytornára a peroneus bénulás miatt, ezek mind jó alakulnak. Még mindig van hasi vizenyőm néha ami nehézlégzést okoz, de a vese értékeim javulnak. A mestruációm is visszatért a megszokotthoz. Köldöksérvem van, amit még műteni kellene, erre nem tudom, mikor kerül majd sor. Jelenleg is dolgozom és sportolásra is szakítok időt.

Sok mindent tanultam az elmúlt évekből. Belül erősen éreztem, hogy valami nem stimmel a betegségemmel és többet is lehetne tenni, ezért sosem adtam fel, hanem magam folytattam keresést, találtam új orvosokat. Az biztos, hogy nagyon fontos, hogy az ember odafigyeljen saját egészségére és felelősséget is vállaljon érte. A fogamzásgátló módszerek választása pedig biztos, hogy körültekintést igényel és a családban előforduló betegségeket sem szabad félvállról venni, továbbá egyszerű tünetekre, mellékhatásokra is érdemes odafigyelni, mint a hasfájás, mert lehet, hogy komoly okok állnak a hátterében.

avatar